Görgey Artúr, a honvéd hadsereg főparancsnoka kiváló vegyész is volt. A szabadságharc leverése után komoly tudományos tevékenységet végzett. Egyik munkájában, A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavai címűben, elsőnek írta le a világon a kókuszzsír egyik öt szénlánc hosszúságú zsírsavféleségét, a kapronsavat, amiért 1851-ben a Bécsi Akadémia ki is tüntette.

A kókuszzsír 6-10 szénlánc hosszúságú zsírsavai (MCH) a bélből könnyen és gyorsan felszívódnak. Ezek a zsírsavláncok rövidek, a glicerinnel trigliceridet képeznek, nem képződik belőlük óriás zsírgolyó – chilomikron -, ami a zsírokat egyébként a májba transzportálja a bélből. A felszívódásához nincs szükség epesavakra, és ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű lipázt, akkor is le tudjuk bontani és ki tudjuk belőle az energiát nyerni.

Ezáltal nagyon alkalmas Colitis ulcerosában , Crohn betegségben, reumatoid artritisben, de mindenek előtt epekő betegségben szenvedők étrendjében való alkalmazása. 

Már korábban leírtam, hogy Pápua Új-Guineában több mint 1,5 millió embert megvizsgálva csak két embernél találtak epekövességet, és ők is bevándorolt kínaiak voltak. A is kiderült a kutatásból, hogy a zsiradék felvételük több mint 98%-át a kókuszzsírból nyerték. A kókuszzsír energia tartalma nagy. Napi 1-2g/tskg adagban nagyon hasznos a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegek táplálására is és ezzel megakadályozható az ilyenkor törvényszerűen megjelenő, jelentős mértékű fogyás.

Ha látnánk modern biokémiai kutató labort, akkor annak legkisebb, legeldugottabb helységében találnának egy-két megtűrt biokémikust, akik a zsírsavak kutatásával foglalkoznak. Ma nem divatos, nem osztanak érte Nobel-díjat, a zsírok, mint kalóriaforrások jól megkutatottak és különben is az igazi sztár már húsz-harminc éve a koleszterin.

Mekkora tévedés!  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!