Teával és kávéval az egészségért?

Antioxidánsok

Mind a kettő ital csordultig televan ezekkel a fontos molekulákkal. Az antioxidánsok megakadályozzák a veszélyes szabad gyökök támadását a sejtjeink ellen. A kávé a nyugati étrend egyik legnagyobb forrása az antioxidánsoknak. A kávéhoz hasonlóan a tea is otthont nyújt egy nagy adag jótékony antioxidánsnak. Mindkét ital fogyasztásával elláthatja szervezetét a megfelelő védelemmel. 

Csökkenti a stroke esélyét

A tea és a kávé fogyasztóinál csökkenhet a stroke gyakorisága. A tea megelőzi az artériák eltömődését, ami vezethet a stroke kialakulásához. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberekek, akik kávét fogyasztanak 20%-al kisebb eséllyel lesz strokeja, mint azoknak akik nem isznak feketekávét. 

Csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét

Úgy tűnik, hogy a kávé csökkenti két gyakori rákfajta kialakulását: a májrákét és a vastagbél rákét. Kutatás bizonyítja, hogy a kávé fogyasztó emberek között 40%-al kevesebb volt az esélye a májrák kialakulásának. Tanulmányok arra az eredményre jutottak hogy akik több pohár kávét is fogyasztanak naponta, azoknál 15%-al csökken a vastagbél rák kialaulásának esélye. A polifenol, a tea egyik igen fontos összetevője is bizonyítottan rendelkezik rákkal szembeszálló tulajdonságokkal. Ez az anyag lehetséges, hogy megelőzhet többféle rákot is. 

Segít a fogyásban

A tea és főként a zöld tea bizonyítottan felgyorsítja az anyagcserét. Az anyagcserének nagy szerepe van a fogyásban. Kutatások bizonyítják, hogy napi több, mint három bögre zöld tea elfogyasztása segíthet akár 80 extra kalória elégetésében is. A kávé is segíthet növelni az anyagcsere gyorsaságát, legalább 11%-al. Ez nagyon hasznos a testzsír ledolgozásában. Ezen kívül a kávé segít növelni a fizikai teljesítményt és növelni az elégetett kalóriák számát edzés közben. 

Növeli a koncentrációt

Ha önt könnyen ki lehet billenteni abból, amit éppen csinál és nem tudja önmagából a maximumot kihozni, egy bögre tea vagy kávé megoldást jelenthet az ön számára. A kávé a magas koffeintartalma miatt nyilvánvalóan hatalmas energialöketet ad. A koffein azonban blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert. Ez azt jelenti, hogy más neurotranszmitterek, mint például a norepinefrin és a dopamin sokkal gyorsabban égnek el. Ez segíti a koncentráció növekedését. A tea, azon belül is a zöld tea szintén segít fókuszálni. A teában található anyag, amit theaninnak neveznek kiegyensúlyozza a teában található koffeint, ez pedig a szervezetre fókuszált, nyugodt hatással van. 

A titok nyitja az, hogy mindezeket az italokat mértékkel fogyasszuk. Amikor ezeket az italokat a megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, akkor a szervezetünk számára rengeteg tápanyagot biztosítunk. Ezeknek tudatában már bűntudat nélkül élvezheti kedvenc italát, amivel rengeteg jót tesz saját teste számára. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!