Habár a tej sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, komoly mellékhatásai is lehetnek a fogyasztásának.

1. Puffadás:

A puffadás során a belekben és a gyomorban felesleges gáz gyűlik fel, ami kellemetlen érzést kelt.

Tej. Igyuk vagy ne igyuk? Egészséges vagy egészségtelen?

Miért?

A tehéntej laktózt tartalmaz, ami irritálhatja az emésztést, így gáz képződik.

Tünetek:

Éles alhasi fájdalmak, görcsös érzés az alhasban, puffadás.

2. Hányinger:

A rendkívül kellemetlen érzés a gyomorban hányingert okozhat.

Miért?

A tejben lévő laktóz irritálhatja a gyomrot, ezáltal hányinger kialakulásához vezet. Ennek egyik formája a laktóz intolerancia, amely azt jelenti, hogy a tej vagy tejtermékek fogyasztása után azonnal emésztési problémák lépnek fel.

Tünetek:

Ezeket a hányingerhez hasonló tüneteket nehéz körülírni, mivel nem fájdalomról van szó, inkább egy kényelmetlen érzésről a fejben és a mellkasban. További tünetek lehetnek a szédülés, szórakozottság és fejfájás.

3. Mellrák:

tej egyik legkomolyabb mellékhatása, hogy akár mellrák kialakulásához is vezethet. A tej ugyanis olyan vegyületet tartalmazhat, ami egy genetikusan előállított mesterséges hormon, amelyet a tehenekbe fecskendeznek, hogy azok több tejet adjanak és jobban tejeljenek a farmokon.

Miért?

Habár szenzációhajhásznak tűnhet, de tényeken alapul, hogy az otthon fogyasztott tej akár mellrák kialakulásához is vezethet.

A mellrák a nőknél leggyakrabban kialakuló rák, melynek az esélye egy a nyolchoz. Mellrák kialakulásához vezethet, ha hormonnal injekciózott tehenek tejéből készült termékeket fogyasztanak a nők. A tejnek ezt a mellékhatását érdemes a legjobban figyelembe venni fogyasztás előtt.

Tünetek:

Csomó a mellben, egyik vagy mindkét mell alakjának vagy méretének megváltozása, csomó vagy duzzanat a hónaljban.

4. Alhasi puffadás:

Az alhasi puffadás során teltségérzet van a gyomorban, ami esetleg meg is lehet dagadva.

Miért?

Az alhasi puffadás a tehéntej magas laktóz tartalmának mellékhatásaként alakul ki. Ez akkor megy végbe, amikor a tej úgy halad végig a vastagbélen, hogy nincs megfelelően megemésztve. 

A puffadás (a laktóz intolerancia egy másik formája) akkor megy végbe, amikor a vékonybél nem képes elég laktáz nevezetű enzimet termelni, amely a laktóz lebontásáért felel a szervezetben.

Tünetek:

A puffadás néha nagyon komoly is lehet. A tünetek között szerepelhet komoly súlyvesztés, súlyos gyomorfájdalom és véres széklet.

5. Vérszegénység:

A tej vérszegénység kialakulásához vezethet a babáknál. A vérszegénység olyan probléma, mely során a vérben hemoglobin hiány tapasztalható.

Miért?

A tehéntej nagyon kevés vasat tartalmaz. Mivel a babák sok tejet fogyasztanak, kevesebb vas kerül a szervezetükbe. Vérszegénység akkor is kialakulhat a babáknál, ha ismeretlen eredetű vérzés lép fel a belekben.

Tünetek:

Sápadtság, kimerültség, légszomj, de ezek a tünetek csak akkor jelennek meg, ha a vérszegénység igazán súlyos.

6. Légzési problémák:

A tej fogyasztása növelheti a váladék és nyálka kiválasztását, így akár légzési problémák kialakulásához is vezethet.

Miért?

Igaz, hogy a tej fogyasztása növelheti a váladék kiválasztását, de nem minden tej ugyanolyan hatású. Vannak olyan tehénfajták, amelyek teje egy béta-CM-7 nevezetű speciális proteint tartalmaz, amely elősegíti a váladék kialakulását mind a légzőszervekben, mint az emésztőrendszerben.

Tünetek:

Köhögés, homloküreg gyulladás.

7. Allergia:

Néhányan allergiásak a tehéntejre, de valójában a tejben lévő proteinekre reagálnak negatív módon, tehát végső soron ezek a proteinek felelnek az allergiás reakciók létrejöttéért a szervezetben.

Miért?

A túró a tej proteinjeiből összesen 80%-ot tartalmaz, míg a savóban (a tej vizesebb része) körülbelül a megmaradó 20%-nyi protein található meg. Ha valaki allergiás a tejre, és ezeket a proteineket fogyasztja el valamilyen módon, akkor a szervezet hirtelen úgy fogja érezni, hogy ezek az anyagok károsak a számára. Ezekkel az anyagokkal (proteinekkel) az immunrendszer veszi fel aztán a harcot, ami következményeképp allergiás reakciók is felléphetnek a szervezetben.

Tünetek:

Zihálás, viszkető vagy könnyes szemek, vörös foltok a bőrön.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!