A teljes kiőrlésű kenyér jótékony hatásai a következők:

1. Rostban gazdag:

Az egyik legjobb oka annak, hogy teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk, az, hogy ez a kenyér gazdag rostokban. Átlagosan egy felnőttnek napi 25-30 gramm rostra van szüksége, a teljes kiőrlésű kenyér pedig tartalmaz mind oldódó, mind nem oldódó rostokat. A rostnak időre van szüksége, hogy megemésztődjön, ezért tovább tart a telítettség érzet, szóval csökkenthető a kalóriabevitel és stimulálható a fogyás. A rost jótékony hatásai közé tartozik a vércukorszint- és a rossz koleszterin (LDL) szint szabályozása, valamint a végbélrák kockázatának csökkentése.

2. Serkenti az emésztést:

A teljes kiőrlésű gabonák serkentik az emésztést. A rostok ugyanis szabályozzák a bélmozgásokat. A tanulmányok szerint azoknak az embereknek, akik rostokban gazdag táplálékokat fogyasztanak (mint például teljes kiőrlésű kenyeret), nincs szükségük hashajtókra az emésztés serkentése érdekében. A teljes kiőrlésű táplálékokkal szabályozható a vastagbél falának előboltosulása, ami gyulladást, hasmenést, fájdalmat és székrekedést okozhat a végbél falában kialakuló hólyagok miatt. Továbbá a teljes kiőrlésű kenyérben lévő tejsav serkenti a jó baktériumok növekedését a belekben. Ezek a baktériumok növelik a tápanyagok felszívódását, javítják az emésztést, valamint erősítik az immunrendszert.

3. Csökkenti a koleszterint:

A teljes kiőrlésű gabonafélék megakadályozzák, hogy a szervezet felszívja rossz koleszterint, valamint csökkentik a triglicerid szintet, ami máskülönben szívbetegségek kialakulásához vezethetne. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek köztudottan csökkentik a szívbetegségek kialakulását. Egy felmérés szerint, azoknál a nőknél, akik 3 adag teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztottak (például teljes kiőrlésű kenyeret), 30 százalékkal volt kisebb a kockázata a szívproblémák kialakulásának vagy a szívrohamban való elhalálozásnak, mint azoknál, akik hetente kevesebb teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztottak.

4. Csökkenti a vérnyomást:

A teljes kiőrlésű kenyér köztudottan csökkenti a vérnyomást, amely az egyik fő oka a szívbetegségek kialakulásának. Egy tanulmány felfedte, hogy azok az emberek, akik több adag teljes kiőrlésű gabonából készült reggelit fogyasztanak, 19 százalékkal kisebb eséllyel lesznek magas vérnyomásúak. Egy másik tanulmány, amelyet nőkön végeztek, azt fedte fel, hogy a teljes kiőrlésű kenyér és más gabonafélék fogyasztásával lényegesen csökkenthető a rossz koleszterin, az inzulinszint, a vérnyomás, valamint minimalizálható a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

5. Szabályozza a testsúlyt:

Azok, akik sok teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, nem kell, hogy sokat foglalkozzanak a testsúlyukkal, valamint gyakrabban marad a testsúlyuk normális az egész életükben azokhoz viszonyítva, akik inkább finomított gabonaféléket fogyasztanak. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik barnakenyeret és teljes kiőrlésű vagy búzakorpás táplálékokat fogyasztottak, 49 százalékkal csökkenteni tudták a hízás kockázatát.

6. A zsír eloszlása:

Habár a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása nem szükségszerűen azt jelenti, hogy az ember fogyni fog, a tanulmányok szerint ezek a gabonák segítenek csökkenteni a testzsír mennyiségét és egészségesebben eloszlatják a zsírt a testen. A teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával csökkenthető a hason lévő zsír vagy „középponti elhízás” kockázata, amely növeli az olyan különböző egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is, mint például a cukorbetegség.

7. Teltségérzetet okoz:

A teljes kiőrlésű kenyerek segítenek a testsúly szabályozásában, mivel sokáig teltségérzetet keltenek a gyomorban, nem úgy, mint a fehér kenyér vagy a finomított lisztből készült sütemények. Mivel a teljes kiőrlésű gabonákat több idő megemészteni, a jóllakottság érzése is tovább tart. Gans szerint (a Kicsit változtass az étrendeden könyv szerzője) a teljes kiőrlésű kenyér szabályozza az evés mennyiségét. A maximum jóllakottság és az extra proteinok miatt adjon egy kis szezámmagot az elkészülőfélben lévő kenyérhez.

8. Szabályozza a vércukrot:

A finomított gabonafélékkel összehasonlítva a teljes kiőrlésű gabonák jobban szabályozzák a vércukor szintet. Ezáltal csökkentik a kettes típusú cukorbetegség és számos más ehhez köthető probléma kialakulását. Egy tanulmány azt állapította meg, hogy azok a nők, akik naponta 3 adagnyi teljes kiőrlésű kenyeret elfogyasztottak, 30 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak semmiféle teljes kiőrlésű gabonát. A teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása tehát védi a szervezetet a kettes típusú diabétesz kialakulásától. Egyszóval azoknak, akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy ez a betegség kialakul, teljes kiőrlésű kenyeret kéne fogyasztaniuk.

9. Gazdag B-vitaminokban:

A teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak mindenféle B-vitaminnal, beleértve a tiamint, niacint, és riboflavint, amelyek rendkívül hatékonyan serkentik az anyagcserét. A B-vitamin egy másik fajtája, a folsav köztudottan segít a vörös vérsejtek termelésében, amelyek létfontosságúak a babák számára, mivel többek között megelőzik a születési rendellenességek kialakulását.

10. Fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet:

A teljes kiőrlésű kenyér gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyekre a szervezetnek azért van szüksége, hogy egészséges és fit maradjon. A teljes kiőrlésű kenyérben található vas, amely fontos szerepet játszik a szervezet oxigénszállításában, ezáltal megakadályozza a vérszegénység kialakulását. Egy másik hasonlóan fontos ásványi anyag a magnézium, amely a csontok felépítésében segít, valamint a cink, amely rendkívül szükséges az immunrendszer hatékonyságának és erősségének fenntartásához.

Egyszóval számtalan oka van annak, miért tegye a teljes kiőrlésű kenyeret az étrendje részévé. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, emésztést serkentő baktériumokkal, valamint segít a normális testsúly fenntartásában is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!