Két szervünk van, ami  magzati korban egyáltalán nem működik, ez pedig a tüdő és a vesék.

Ezek funkcióit a méhlepény közbeiktatásával az anyai tüdő, illetve az anya veséi végzik el.

A káros szenvedélyek (pl. alkohol, koffein, dohányzás, stb.) terhesség alatt nem csak a babának ártanak, hanem az anya szervezetét is erőteljesebben károsítják.

Ez az oka annak, hogy a terhesség során ennek a két szervnek a fokozott igénybevétele miatt nagyon vigyáznunk kell, hogy ezek a szervek ne betegedjenek meg (pl. tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás).

Tudjuk, hogy a terhes nőkben az influenza sokkal súlyosabb tüneteket produkál, és ez éppen a tüdő fokozott igénybevétele miatt van így. Ha a terhes nő influenzája tüdőgyulladással szövődik, a betegség prognózisa sokkal rosszabb, mint egy nem terhes beteg esetében.

Ezért a szakmai kollégiumok határozottan állást foglalnak minden évben abban a vonatkozásban, hogy ha influenzajárvány fenyeget, akkor a terhes nők legyenek az elsők, akik a védőoltást mielőbb megkapják. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a terhes nő, ha dohányzik nem csak a magzatának, hanem a saját egészségének is sokat árt (sokkal ártalmasabb, mint a nem terhesekben, az imént vázolt okok miatt).

A terhesség során a vesékre is fokozott feladat hárul. Mivel a magzati vese a szülés pillanatáig nem működik, az anya veséi helyettük is dolgoznak. 

A korábban nem megfelelően kezelt vesemedence gyulladások, a nem megfelelő folyadékbevitel, a terhesség során jelentkező túlzott elhízás, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás betegség, a terhességi toxémia kialakulásának a feltételeit megteremthetik.

A terhesség alatt nem lehet kettő helyett enni és inni, mert ez nem normális jelenség. A maximális hízás, ami egy normális terhesség esetében megengedhető, az 8- 10 kg. E felett már erősen terheljük kiválasztó rendszerünket, akár túl is terhelhetjük azt.

A terhesség alatt is az ideális mediterrán jellegű étrend javasolt, kerülni kell az édességeket, sütiket, csokikat, rendszeresen kell mozogni (pl. terhes torna), nem kel elbújni a Nap elől sem. Az egészséges terhes nő nyugodtan utazhat, fürödhet a természetes vizekben (pl. Balaton, tenger). E szempontból a közfürdők, a termálfürdők sokkal veszélyesebbek.

Az alkohol, a nikotin, a koffein nem csak a babának ártanak, hanem az anya egyébként is erősen igénybevett szervezetét is súlyosan károsíthatják. 

De ennek az ellenkezője is igaz. A jól kihordott terhesség nem csak gyönyörű babával (babákkal) ajándékoz meg minket, hanem az anya szervezete is valósággal megújul, sokkal fiatalosabb, egészségesebb, szebb lesz, mint amilyen előtte volt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!