Kevés olyan nagy bukásról tudunk, mint amikor ezeket a tanulmányokat elvégezték. Azt gondolták, a csipkebogyó csak C vitamin, adjunk hát C vitamint és minden ezzel kapcsolatos probléma megoldódik. A bukás igen látványosra sikeredett. 

A tisztán C vitamin pótlás nem rövidítette le egy perccel sem az influenza és a nátha tüneteit, míg a csipke tea mézzel igen. Mert a csipkebogyó sokkal több értékes anyagot tartalmaz, tán több ezret is, amiből csak egy a C vitamin.

Az alvás 1 MET, a séta 3 MET, a sietős séta 5 MET, a kerti munka ásással 6-7 MET. Az úszás 7-8 MET és a kerékpározás szintén annyi. A kocogás 7-8 MET, az intenzív futás 15 MET. Az élsportolók 20-25 MET körül teljesítenek (pl. a Busdesligában).

Ugyan ez történt a folsavval is. Azt gondolták, szedjünk folsavat, az majd jól lecsökkenti a homocisztein szintet és máris védve vagyunk a szív- és érrendszeri betegségektől. Nos, ez a feltételezés sem igazolódott. A folsav pl. fontos része a spenótnak, a zöld zöldségeknek, de ezen felül azok még számtalan értékes anyagot tartalmaznak, amik védő hatása nyilvánvaló, de ezt soha nem fogja egy gyógyszergyár vizsgálni.

A zsírszegény étrend is teljes kudarcra vezetett. Igaz, némi fogyást így el lehetett érni, de a szív és érrendszeri betegségek gyakorisága nem csökkent. Ezzel szemben a PREDIMED vizsgálat egyértelműen kimutatta az olíva olaj és a dió félék szív- és érrendszeri védő hatását (csak ki ne vonják őket a forgalomból, hiszen gyógyhatásuk van, és még sem gyógyszerek).

A TV-ben futó Aspirin reklám egyértelműen valótlanságokat állít. Nincs semmiféle előnye a szedésének azoknál az embereknél, akiknek még nem volt sem infarktusuk sem stroke-juk. Még akkor sem ajánlottak, ha egyébként pl. cukorbetegségben szenvednek. Pláne 40 év alatt! Viszont infarktus és stroke után már a védő hatása egyértelműen bizonyított, életkortól függetlenül.

A rendszeres fizikai tréning egészségvédő hatása vitathatatlan. A várható túlélés egyik legjobb előjelző faktora, hogy az illető hány MET fizikai terhelésre képes. 5 MET alatti fizikai terhelhetőség kifejezetten rossz prognózisra utal (a MET azt fejezi ki, hogy testsúly kg-onként hány ml oxigént használ fel a szervezetünk percenként). 

A hazai adatok nem tűnnek publikusnak, de az eredmények alapján aligha lehetnek kétségeink.

Szóval semmilyen csoda vitamin komplex nem pótolja a természetes gyümölcsöket, zöldségeket, halakat, olajokat, zsírokat. A mozgás mellett a mediterrán étrenddel tehetjük a legtöbbet egészségünk megóvása érdekében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!