A tojás sokkal több, mint az anyatej. Az anyatej a már kifejlett újszülött létfontos tápanyaga, csakhogy ekkor már több ezer milliárd sejt készen van szövetekbe, szervekbe rendeződve az életre. A tojásban merőben más a helyzet. A kikelt baromfi minden sejtje a tojásból épül fel. A fehérje szerepe nyilvánvaló, hiszen a fehérjék adják szervezetünk fő vázás, létfontos enzimeinket, de mi van a sárgájával?

Az a sok milliárd sejt, ami egy kis csirkét alkot, mindegyike membránnal (sejthártyával) van elválasztva egymástól. Sőt, a sejtek többségének van sejtmagja is, amit szintén membrán határol. 

Ezen felül a sejtben vannak membránok, pl. sima felszínű, durva felszínű endoplazmás retikulum, sőt, a sejtek erőműveként szolgáló mitokondriumok is saját sejtmembránnal vannak körülvéve.

Tehát ennek megfelelően, az élethez legfontosabb esszenciális anyagok mind hiánytalanul megtalálhatók a tojás sárgájában.

Mint minden, ami élő szervezet része, a tojás sárgájának is a meghatározó része. Víz:  51%.
Fehérjéket is tartalmaz a tojás sárgája, mégpedig nem is keveset: 16%-ot. A tojás sárgájában lévő fehérje a legértékesebb, mert telis-tele van esszenciális aminosavakkal (ezek azok az aminosavak, amiket a szerveztünk nem képes szintetizálni, ugyanakkor az élethez nélkülözhetetlenek).

32%-ban zsírokat tartalmaz. Ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a sejthártyák felépítésében (leegyszerűsítve, a sejthártyát úgy kell elképzelnünk, mint egy szendvicset, két fehérje réteg közt vannak a zsírok), és ezek nem akármilyen zsírok. A koleszterin, a lecithin, a kolin, a sztearin, a linolénsav, az olajsav, a pantoténsav, mind-mind nélkülözhetetlenek az ép sejtmembránok kialakulásához. Ha a sejtmembrán sérül, a sejt azonnal elpusztul.

Az összes zsírban oldódó vitamin is benne van (D, E, K, A.) Könnyebben megjegyezhető, a "deka" vitaminok.

Az ásványi anyagok valóságos tárháza, de a foszfor tartalma különösen magas. Tartalmaz még B vitaminokat,  és 1%-ban szénhidrátokat is.

A színét a lutein és a zeaxantin adja. Kb. 30%-a lutein és 70%-a zeaxantin. Igen, ez pontosan az a zeaxantin, amit oly sokan reklámoznak a fogyás érdekében és pontosan az a lutein, ami nélkül nincs jó színlátás és a makula degeneráció egyik leghatékonyabb ellenszere. A lutein és a zeaxantin is erős antioxidánsok.

Amikor azt hallani, hogy a tojás sárgáját ne együk meg, sőt, dobjuk el, azt kell mondjam, ennél nagyobb butaságot aligha mondhatunk.

Koleszterin tartalma tojásonként 180mg, ennek a húszszorosát állítja elő a máj naponta. Ettől senkinek nem lesz magas a koleszterinje, sőt, a külsőleg bevitt koleszterin gátlólag hat a máj koleszterin szintézisére, tehát előfordulhat, hogy  alacsonyabb lesz, mint mielőtt a sárgáját elkerülte.

Aki vegetáriánus, de tojást eszik, az semmiféle hiányt nem fog szenvedni. Ha választani kell a tojás, a tej között, a tojás, ami a teljes sejt felépüléséhez minden összetevőt optimálisan tartalmaz, messze fontosabb.

A vegánok, akik nem esznek tojást, valóban nagy gondban vannak, mert a sárgájában lévő anyagokat pótolni hiánytalanul nagyon nehezen megoldható (nem lehetetlen, de nagy odafigyelést igényel.)

Bizony-bizony, "tojásból lesz a csoda".

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!