Köztudott, hogy a tojásnak két része van: a tojássárgája és az átlátszó tojásfehérje. A tojásban az az egyik legjobb dolog, hogy sokféleképpen felhasználható. Fogyasztható nyersen, sütve, rántva és főzve is.

1. Szalmonella:

A nyers tojás, beleértve a tojásfehérjét is, baktériumot tartalmazhat. A szalmonella is baktérium, amely a csirkék beleiben található. Ez a baktérium a feltöretlen tojások külső részén és belsejében is jelen lehet. A szalmonellát úgy lehet elpusztítani, ha a tojást sokáig főzik magas hőmérsékleten. De még így is magas az esélye annak, hogy a tojás továbbra is tartalmaz szalmonella baktériumot.

A tojás nem csak finom, de egészséges is. Habár, különösen a fehérje, mellékhatásai miatt negatív hatással is lehet a szervezetre.

Ha szeretné megelőzni, hogy a szalmonella a szervezetébe jusson, akkor inkább válassza a főtt- és tükörtojást. Amíg figyel arra, hogy ne egyen nyers tojást és a tojás mindig megfelelően legyen elkészítve, elháríthatja a szalmonella veszélyét.

2. Biotin-hiány:

A nyers tojás fogyasztása biotin-hiány kialakulásához vezethet. A biotint más néven H- vagy B7-vitaminnak is nevezik. A biotin-hiány olyan bőrproblémákat okozhat, mint például a seborrheás dermatitis (babáknál és felnőtteknél egyaránt). Ezen kívül együtt járhat még a biotin-hiány izomtömeg- és koordináció vesztéssel, izomfájdalommal és –görcsökkel, rohamokkal és hajhullással is.

A nyers tojásfehérje avidint tartalmaz, amely egy protein-féle. Ez nem méreganyag, de elszívja a szervezetből a biotint. Ha rendszeresen fogyaszt nyers tojást, a szervezet számára szükséges biotin az avidin által távozik a testből. Ezáltal néhány héten belül egészségügyi problémák léphetnek fel, amelyek az idő elteltével egyre komolyabbá is válhatnak.

3. Allergia:

Sok esetben azok, akik allergiásak a tojásfehérjére, a tojásfehérje proteinjeire is allergiásak. Az általános allergia tünetei a következők lehetnek: csalánkiütés, kiütés, bőrduzzanat, hányinger, hasmenés, hányás, légszomj, köhögés, tüsszögés, görcsök, stb.

A súlyosabb tünetek közé tartozik a nehéz légzés, a torok, száj és légutak duzzanata, valamint a hirtelen vérnyomás-esés, ami szédüléshez és eszméletvesztéshez is vezethet. Ha allergiás a tojásra, akkor biztosan a tojásfehérjére is az. Ezért a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem fogyaszt tojást, így biztosan nem fog allergiásan reagálni rá.

4. Protein túladagolás:

Az orvosok szerint nagy mennyiségű protein elfogyasztása akár veszélyes is lehet, ha veseproblémái vannak. Azok, akiknek alacsony a GFR szintjük (Glomerular filtration – a vesék által megszűrt folyadék mennyisége), akut veseproblémával is szembesülhetnek, mivel a tojás proteinjének magas a biológiai értéke.

A veseproblémákkal küzdőknek 0,6-0,8 gramm protein az ajánlott napi bevitel. Viszont az orvosok azt is mondják, hogy azoknak, akiknek alacsony a GFR szintjük a protein 60 százalékának tojásból kéne származnia. Nagyon fontos azonban, hogy mindenképp konzultáljon az orvosával, ha akut májproblémái vannak és tojásos diétába szeretne kezdeni, vagy tojásos étrendet szeretne követni.

A tojás az egyik legfontosabb élelmiszer az egészséges étrendben, de a fogyasztása előtt mindenképp meg kell bizonyosodnia arról, hogy biztonsággal fogyaszthatja. Másrészről mindig jól főzze meg a tojást, mielőtt egy egészséges reggeli részeként elfogyasztaná.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!