Valószínűleg fajunk az evolúció egy korábbi szakában vegetáriánus volt. A vegetáriánus táplálkozást azonban nem hirtelen váltotta fel a vegyes táplálkozás, hiszen még a Bibliában is a tíz parancsolat közt szerepel a „Ne ölj!” és csak így, ezzel a két szóval. Nem azt mondja, hogy ne ölj embert, hanem azt, hogy Ne ölj, tehát semmit sem. Ez pedig csak is vegetáriánus életmód mellett lehetséges.

Amikor tehát az írásbeliség megjelent, könnyen belátható, hogy az „újkori" vegetarianizmust etikai-morális alapokon és nem pedig a biológiai szükségletek alapján érthetjük meg igazán.

Ha ma megvizsgáljuk az okokat, hogy ki miért vegetáriánus, akkor azt tapasztaljuk, hogy korunk vegetáriánusai elsősorban egészségügyi okokból kerülik a húst és az állati termékeket. Ennek megfelelően többféle vegetáriánus irányzat létezik napjainkban.

Mivel a Föld lakossága exponenciálisan növekszik, a húsevés évei erősen meg vannak számlálva. A hús „előállítása"nem túl hatékony (a hatásfok kb. 30% vagy még kevesebb), mivel biológiai erőforrásaink nagyon is végesek. Nyilvánvaló, hogy ez a luxus már nem sokáig tartható fenn. A brutális mértékű húsáremelkedés mindenütt a világon ennek az eljövendő a világnak az előképe.

A vegánok

Ők semmilyen állati terméket nem fogyasztanak, még a mézet, a tejet és a tojást sem. Sőt, ők még az állati eredetű ruhadarabok viselésétől is tartózkodnak.

Náluk az etikai-morális szempontok felülírják a biológiai szempontokat, hiszen az ő sorsuk a legnehezebb. A vegánokat fenyegeti leginkább a vashiány, a zsíroldékony vitaminok hiánya (D, E, K, A), az esszenciális aminosavak hiánya és az esszenciális zsírsavak hiánya. Ők gyakorlatilag jó  minőségű, komplex étrend-kiegészítők nélkül nem tudnak egészségesen táplálkozni.

Lakto-ovo vegetáriánusok

Tojást még ők sem esznek, de a tejtermékeket már fogyasztják. Az ő étrendjük már jobban tervezhető, de szintén nehezen kivitelezhető. A morális szempontok itt sem másodlagosak, de sokan közülük soha nem is voltak húsevők (pl.hHinduk nagy része, jógik).

Ovo-lakto vegetáriánusok

Ők fogyasztanak tojást és tejtermékeket is, hiszen ezzel „életet" nem pusztítanak el, tehát a morális szempontok itt is erősek. Az étrendjük könnyen tervezhető, teljes értékű, étrend-kiegészítő pótlásra ritkán szorulnak.

Sokan közülük korábban húsevők voltak, a morális szempontok mellett az egészségük megóvása legalább akkora szerepet játszik étrendjük megváltoztatásában.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!