Kevesen tudják, hogy ez a finomított ital különféle gabonákból (zab, búza, árpa, kukorica) készül, malátával vagy maláta nélkül, amit megerjesztenek, majd fahordókban érlelnek, ami általában fehér, elszenesedett tölgyből készült. A whisky többféle lehet, attól függően, hogyan érlelték, milyen gabonát használtak az elkészítéséhez, milyen hordóban érlelték, és hogyan desztillálták. A whiskyt az egyik legjobb fajta alkoholnak tartják, mivel kicsi a valószínűsége, hogy másnapos lesz tőle az ember. Nézzük azonban, milyen pozitív hatásai vannak a whiskynek.

1. Segíti a fogyást:

Az összes alkoholos ital és koktél közül a whisky tartalmazza a legkevesebb kalóriát. Ez azt jelenti, hogy 35 ml-ben csak 78 kalória található. A whiskyben az a legjobb, hogy hozzáadható víz és jég is, hogyha fogyni szeretne. Akkor is finom (ha nem finomabb), ha kólával keverik. Továbbá alacsony a cukortartalma is.

2. Egészséges szív:

A whisky a szívre is jó hatással van, mivel csökkenti a vérrögök kialakulását, és a szívrohamok kockázatát. A whisky sokféle antioxidánst tartalmaz, amely segítenek abban, hogy a koleszterin ne gyűljön össze az artériákban. A whisky ezen kívül köztudottan elég kalóriával látja el a szervezetet.

3. Rák-ellenes hatású:

Az antioxidánsokban gazdag whisky egy ellaginsavnak nevezett anyagot tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns, amely csökkenti a rákos anyagok lerakódását a szervezetben. Ezen kívül csökkenti a rákos sejtek további növekedését, ezáltal az oxidációt is lassítja a szervezetben.

4. Egészséges agy:

Egy 2003-ban készített kutatás eredményei szerint a whisky védi az agyat, és egy olyan anyagot tartalmaz, amely csökkenti az Alzheimer-kór és a feledékenység kialakulásának kockázatát.

5. Csökkenti az agyvérzés kockázatát:

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

6. Felveszi a harcot a stresszel:

A mai világban a stressz az egyik legfőbb oka annak, hogy többféle betegség és probléma alakul ki a szervezetünkben. Egy-két pohár whisky azonban ellazítja az idegeket és a testet is. Serkenti a vérkeringést a szervezetben, ezáltal friss oxigénes vérrel látja el a szerveket.

7. Javítja a memóriát:

Fentebb már említettük, hogy a whisky tele van antioxidánsokkal és rendkívül jól serkenti a vérkeringést. Ezek a tényezők segítenek a memória megőrzésében, illetve javításában is. A whisky fogyasztásával tehát az agy egészséges és aktív marad.

8. Serkenti az emésztést:

A whiskyt általában étkezések után fogyasztják, mivel segíti az emésztést és csökkenti az étvágyat. 

9. Meghosszabbítja az élettartamot:

Ha a whisky csökkenti a betegségek kockázatát, akkor automatikuson az élettartamot is megnöveli. Ha kevesebbszer betegszik meg a szervezet, akkor lassabban bomlanak le a fontosabb sejtek is. Ha azonban túl sok alkoholt fogyaszt, akkor pont az ellenkezője az igaz – ezzel ugyanis megrövidítheti az életét.

10. Kiváló cukorbetegek számára:

A whisky egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátokat, ezért nem befolyásolja a vércukor szintjét. Emiatt az egyik legjobb választás lehet a cukorbeteg számára.

Ezzel a cikkel egyáltalán nem az a célunk, hogy az alkohol fogyasztását reklámozzuk vagy bátorítsuk. Az alkohol rendkívül káros az egészségre. A whisky ezen pozitív hatásai például csak akkor igazak, ha a whiskyt mindössze heti három alkalommal fogyasztják, ezért felelősségteljesen kell fogyasztani!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!