A rostokon kívül vitaminokat, ásványi anyagokat és kevés szénhidrátot, valamint proteint, kalciumot, vasat és számos más fontos tápanyagot tartalmaz. 

A zöldbab egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. K-vitamin:

A K-vitamin jó hatással van a várandós nőkre, mivel megakadályozza a magzatnál a velőcső elzáródási rendellenesség kialakulását.

A zöldbabban jelentős mennyiségű antioxidáns található, és a szív- és érrendszerre is jó hatással van. Ezenkívül a zöldbab gazdag omega-3 zsírokban is, valamint a benne lévő karotinoidok és flavonoidok gyulladásgátló hatásúak.

2. C-vitamin:

A C-vitamin kitűnő antioxidáns-forrás, amely visszaszorítják a szabadgyökök működését. A szabadgyökök rákokozó anyagok.

3. Kevesebb kalória:

A friss zöldbab nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ezért azok, akiknek figyelnie kell a kalóriabevitelre nyugodtan fogyaszthatják nagy mennyiségben. Ezenkívül a zöldbabnak alacsony a nátrium, a telített zsírsav és a koleszterol tartalma.

4. Gazdag rostokban:

A zöldbab gazdag rostokban, amelyek kifejezetten jó hatással vannak az egészségre. Az emésztési gondok például rostos anyagok fogyasztásával kezelhetőek. A zöldbabban található rostok megakadályozzák és megszüntetik a székrekedést, az aranyeret és a vastagbél falának előboltosulását.

5. Folsav:

A zöldbab folsavat tartalmaz, amely a sejtosztódásért és a DNS szintéziséért felel. A folsavban gazdag táplálék jó hatással van a várandós nőkre a fogamzást megelőző időszakban és a terhesség alatt.

6. Megakadályozza a fertőzések kialakulását:

Az olyan vitaminok, mint a niacin és a tiamin megakadályozzák a szervezetben a fertőzések megtelepedését.

7. Fenntartja a sejttermelést:

A zöldbabban lévő kálium segíti a szervezetben a jobb sejttermelést.

8. Kezelhetőek vele a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vérnyomás:

A zöldbabban található kálium szabályozza a vérnyomást és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

9. A-vitamin:

A zöldbabban lévő A-vitamin segít az antioxidánsok előállításában és olyan vegyületeket hoz létre, amelyek gátolják az öregedési folyamatot.

10. Mangán:

A mangán felveszi a harcot a szabadgyökökkel, mivel az antioxidánsok kiegészítő anyaga. Így a szervezet fitt és egészséges marad.

A zöldbab tápanyagtartalma

Körülbelül 100 gramm zöldbab 7,13 gramm szénhidrátot, 1,82 gramm proteint, és 0,34 gramm zsírt tartalmaz. Ezenkívül 37 gramm kalcium, 1,04 gramm vas, 25 gramm magnézium és 0,214 gramm mangán található benne. A nátrium és kálium tartalma 6 és 209 gramm. Ezeken kívül 38 mg foszfort, 0,24 mg cinket, 14,4 mg K-vitamint és 16,3 mg C-vitamint tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!