A zselatin alapjába véve egy színtelen anyag, ami állati kollagénből készül, és számtalan módon hat pozitívan az egészségre.

1. Serkenti az anyagcserét:

A zselatin gazdag argininben, ami olyan aminosav, amely serkenti az anyagcserét. A jobb anyagcserével jelentősen növekedhet az elégetett kalóriák mennyisége, így felgyorsítható a fogyás. A tanulmányok szerint azonban az arginin halálos lehet azok számára, akiknek artériás problémáik vannak. Ezért aztán, mielőtt beépítené a zselatint az étrendjébe, konzultáljon az orvosával.

2. Gazdag proteinben:

A zselatin gazdag proteinben, ezért érdemes beépíteni az étrendbe. Habár a zselatinban található proteint a szervezet is előállítja, a zselatin serkenti más proteinek aktivitását. Például ha megeszik egy fél grillcsirkét, a zselatinban lévő proteinek serkentik a csirkében lévő proteinek aktivitását.

3. Stimulálják az izomnövekedést:

A zselatin gazdag aminosavakban, és az argininen kívül lizint tartalmaz, amely az izmok növekedéséhez szükséges.

4. Enyhíti az ízületi fájdalmakat:

A zselatin enyhíti az ízületi fájdalmat, különösen akkor, ha a fájdalom rosszabbodik. Mivel a zselatin sok aminosavat tartalmaz, segít megakadályozni az ízületekben a porcok elgyengülését és degenerációját. A zselatinnal nem gyógyíthatóak az ízületi problémák, viszont megakadályozható, hogy a probléma tovább súlyosbodjon.

5. Egészséges körmök:

A zselatin nagy mennyiségben aminosavakat tartalmaz, amelyek nem csak megerősítik a körmöket, de a betöredezett körmökre is jó hatással vannak. A zselatin gazdag proteinben, ezért fontos anyag a körmök számára.

6. Fogyás:

A zselatin nem tartalmaz zsírt, koleszterint vagy cukrot, ezért népszerű azok között, akik fogyni szeretnének. Ezen kívül serkenti az anyagcsere aktivitását, így gyorsabban elégethetőek a felesleges kalóriák

7. Egészséges haj:

A zselatin gazdag proteinben, ezért nem csak a körmökre van pozitív hatással, hanem hatékonyan kezelhetőek vele a töredezett és károsodott hajvégek is. A zselatin segít abban, hogy a haj erősebb legyen, hosszabb, és gyorsabban nőjön. Ezen kívül egészségessé és fényessé is teszi a hajat. A zselatin általában állati alapú anyag, habár néha hínárból is készülhet.

8. Emésztés:

A zselatin serkenti az emésztést, különösen akkor, ha olyan táplálékot fogyaszt, amelyet nehéz megemészteni, vagy sokáig tart, amíg átjut a beleken. A zselatin azonban segíti a táplálék átjutását és felszívódását a belekben.

9. Tisztító anyag

A zselatint szabadon használják az alkoholos italok elkészítésekor, a sör, bor, almabor elkészítésénél, sőt, még a nem alkoholos italok elkészítésénél is. A zselatin besűríti és összecsomósítja a folyadékban lévő szennyeződéseket, így megtisztítja az italokat. Az összecsomósodott szennyeződéseket könnyebb eltávolítani a folyadékból.

10. Egészséges bőr:

A zselatin az egyik leggyakrabban használt anyag a kozmetikai iparban. A zselatin besűríti a kozmetikai szereket, így azok tovább maradnak a bőrön. Másrészről protein tartalma miatt ragyogóvá és simává teszi a bőrt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!