A proteus mirabilis egy olyan patogén kórokozó, ami nagyon gyakran felelős a húgyutak fertőzéséért. Ez a baktériumfajta nagyon ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A világon legalább 150 millió ember életét keseríti meg ez a baktérium nap, mint nap. 

 

A proteus-t nagyon nehéz kiiktatni és a katétert hordozó személyek a fertőzés vonatkozásában különösen érintettek. 

Az áfonya kivonat hatékonyan gátolja a húgyúti fertőzések kialakulását.

A kórokozó a nevét onnan kapta, hogy a görög mitológiában Proteus egy olyan szereplő volt, akit nagyon nehéz volt legyőzni, mert a küzdelem során az alakját folyamatosan változtatta. Néha ember volt, néha kígyó, de ha kellett, folyóvízzé vagy szinte bármivé is át tudott alakulni (Odüsszeusznak sem sikerült volna legyőznie Teiresziász tanácsa nélkül).

A kanadai McGill Egyetem kutatói azt találták, hogy az áfonya kivonat még ezt a nagyon ellenálló és makacs kórokozót is képes elpusztítani antocyanidin tartalma miatt. 

Teszi ezt ráadásul mindenféle mellékhatás nélkül, ami hatalmas előny az antibiotikumokkal szemben. 

A katétert hordozó, különösen veszélyeztetett betegek vonatkozásában nélkülözhetetlen az áfonya lé ivása, akár napi 2-3 dl. A friss gyümölcs fogyasztása még jobb. Az áfonyában lévő anticyanidinek gátolják a proteus szaporodását, megakadályozzák, hogy a kórokozó megtapadjon és telepeket képezzen a húgyutak belső falán. 

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy más kórokozók ellen is nagyon hatásos, de a proteus elleni hatás azért figyelemre méltó, mert alig akad ez ellen a baktérium ellen hatékony antibiotikumunk a jelenlegi terápiás gyakorlatunkban. Megelőzés céljából terhes nők is fogyaszthatják rendszeresen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!