A legrosszabb válasz az, amikor figyelmen kívül hagyjuk, belemagyarázunk, szakmaiatlansággal vádoljuk meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét. Pedig amit állítanak, már nagyon régóta tudott volt. Az, hogy a vörös húsok, a füstölt termékek, a sütéskor keletkező pörzsanyagok telis-tele vannak rákkeltő anyagokkal, szám szerint kb. 250 féle ilyen vegyületet ismerünk egy ilyen jól megsült oldalasban.

Azt is nagyon jól tudtuk, hogy a gyomor, vastagbél és végbélrákok gyakorisága nagyon is szoros összefüggést mutat az aktuális étrenddel.

Az is jól dokumentált, hogy szemi vegetáriánus vagy vegetáriánus életmódot folytató emberek átlagos élettartama hosszabb, mint a többieké és az egészségben leélt életéveik száma is magasabb.

Ezzel szemben semmi, soha nem bizonyította még egyetlen sovány tanulmány szintjén sem, hogy pl. a mangalica zsír az jót tesz az erek falának, és ez a zsír egészséges. Ócska mítosz, de a húsipar keze messzire elér.

Az ember napi fehérje igénye 0,8g testsúly kilogrammonként, amit bőven fedez 10dkg csirkemell, és ekkor nem vettük figyelembe, hogy a sajtok, a tejtermékek, a tojás, a szója, a gomba is teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és nem is elhanyagolható mennyiségben.

Van egy rossz hírem sokaknak. A WHO-nak teljesen igaza van, semmi újat nem mondott azok számára, akik valóban egészségtudatosan táplálkoznak. Ha a többiek meglepődtek ezen, akkor további rossz híreim is vannak. Az alkohol masszívan rákkeltő, így a pálinka országában nem véletlen, hogy a rákbetegségekben elhunytak listáját vastagon vezetjük Európában.

A Stockholmban idén áprilisban tartott Európai Diabétesz kongresszuson a négy leghalálosabb ételnek a finomított szénhidrátokat (cukor), a transz zsírsavakat, az alkoholt és a hús sütésekor megjelenő pörzsanyagokat jelölték meg.

Ez a halálos négyes diszkrét parafrázisa, Durrell Alexandriai Négyes c. világhírű regényére utalva. Stockholmban legalább is így gondolják. Már várom a cukorgyárak tiltakozását, hiszen évente 70kg cukrot fogyaszt minden magyar a kívánatos 0 gramm helyett, és még akkor a pálinkafőzőkről nem is beszéltünk.

Szóval. Velük vagy nélkülük? Ön dönt!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!