Milyen kapcsolat lehet az A-vitamin hiány és az elhízás között?

A kutatók több, mint 18.000 amerikai válaszát vizsgálták egy 7 éven át tartó táplálkozási kutatásból és felfedezték, hogy összehasonlítva a normál súlyú válaszadókat a túlsúlyosokkal, a túlsúlyos felnőttek 5-12%-kal kevesebb mikroásványi anyagot visznek be a szervezetükbe. Csak kevés hiány derült ki: a normál súlyúakkal összehasonlítva a túlsúlyos felnőttek több, mint 20%-ának A-, és C-vitamin, illetve magnézium hiánya van, és kalciumból, D-és E-vitaminból és kevesebbet fogyasztanak.

Az A-vitamin hiány elhízást okoz?

Mi áll e mögött? A magyarázat az, hogy a magasabb BMI-vel rendelkező emberek hajlamosabbak olyan ételeket enni, amik kevesebb tápanyagot tartalmaznak. De a tanulmány szerzői másra is felfigyeltek: az elégtelen tápanyagbevitel elhízáshoz vezet. Az A-vitamin a zsírsejtek szabályozáshoz kapcsolódik és az ehhez kapcsolódó hormonkibocsátáshoz, ezen kívül fontos szerepet játszik a testsúly tartásában. A D-vitaminnal szerepet játszik a leptin kibocsátásában, ami az a hormon, ami az éhségérzetet kontrollálja, illetve hogy mennyi zsírt raktároz a szervezetünk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a testsúlyra gyakorolt hatását, akkor is, ha kevés van belőle.

A vizsgálatok szerint a felnőttek 40%-a testsúlytól függetlenül nem fogyasztottak elég A, C, D és E-vitamint, kalciumot és magnéziumot.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!