Az akác Észak-Amerikából betelepített fafajta, kisebb polémiát okozott az EU-ban. Mivel nem őshonos, ezért majdnem nem kívánatosnak nyilvánították.

Kétségtelen, hogy fája nem túl értékes, sőt, ha mégis megmunkálják, a vele dolgozó asztalosnak védőfelszerelést kell viselnie, mert mérgező, na de a virága!

Egyik legkedveltebb mézfajtánkhoz az akácmézhez nélkülözhetetlen.

Az akácméz kétségtelenül az egyik legfinomabb és legegészségesebb mézfajta.

Egy hektár akácosból akár 150-1000 kg mézet lehet kinyerni attól függően, hogy az akácost milyen életkorú fák alkotják. A legtöbb nektár a 25 éves akácokból nyerhető ki. 

Az akácméz az egyik legfinomabb ízű méz. Színe halvány sárga, ritkán zöldes árnyalatú. Illata az akácvirágra emlékeztet és még hosszú tárolás során sem kristályosodik ki.

Reflux betegségben, illetve gyomorsav túltermelésben kifejezetten ajánlatos napi egy-két evőkanálnyit fogyasztani belőle naponta.

Ezen felül ajánlott ugyanilyen mennyiségben fogyasztani szívritmus zavarokban, a szívizom elfajulásával járó megbetegedésekben. Kiváló roboráló hatása van, idős korban, súlyos betegségekben.

Torok- és mandulagyulladás kezelésében sem nélkülözhető. Ha mindez még nem lenne elegendő, akkor ne feledkezzünk meg ennek a méznek a kiváló ízéről! Tisztán a legjobb. Vétek sütéshez, főzéshez elpazarolni. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!