Ez a kettő kéz a kézben jár. Semmi se idéz elő rendszeres candida gombás fertőzést a szervezetben olyan hatékonyan és gyorsan, mint az antibiotikumok. Semmi más nem okoz rendszeres candida gombás fertőzést rutinszerűen, csak az antibiotikumok emberek millióinál világszerte.

Annak ellenére, hogy az egészségügyi szervezetek többsége aggódik és figyelmeztet az antibiotikus korszak végére, amit az antibiotikumokkal szemben ellenálló rezisztens kórokozók elszaporodása okoz, úgy tudni, hogy az antibiotikumok használata világszerte 36 %-kal növekedett 2000 és 2010 között. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok előretörése világszerte 300 millió ember halálát fogja okozni 2050-ig. A szó „anti-biotikum” azt jelenti „élet elleni” és még csak most kezdjük észrevenni, hogy ez mennyire igaz. 

Amennyire homályosak a kilátások, van egy másik még szerteágazóbb hatása az antibiotikumoknak, ami legtöbbször észrevétlen marad, a candida gomba fertőzés kialakulása.

Antibiotikumok és candida. Az egyik használata kiemeli a másikat. 

A candida gombás fertőzés elterjedése az 1940-es évekbe vezethető vissza, ekkor jelentek meg az antibiotikumok. Ez tisztán áttekinthető az PubMed nevű ingyenes keresőeszközön, ami a United States National Library of Medicine-hez tartozó oldal, ahol több, mint 23 millió tudományos cikk és kivonat található. Ha rákeres a candida szóra, több mint 56 000 kutatást fog találni erről az organizmusról. A jobb sarkában az oldalnak vethet egy gyors pillantást a „Results by Year” azaz találatok évek szerinti rubrikára, ahol is azt fogja látni, hogy a candidáról mint fertőző tényezőről 1944 előtt egyetlen tanulmány sem készült. Ez egy évvel azelőtt történt, hogy az antibiotikumokat, mint gyors orvosi terápiát megismerhette a nagyközönség. Bár egyetlen tanulmány sem volt a candidáról 1940-ben, 2014-ben már 2568 tanulmány volt megtalálható és több mint 56 000 tanulmányban idézték a candidát a PubMeden. Ahogy az antibiotikum használók száma növekszik, úgy nő a tanulmányok száma is. Az antibiotikumok és a candida elválaszthatatlan páros. 

Annak ellenére, hogy 56 000 találat van a candida szóra és minden évben hozzáadódik ehhez még legalább 3000 új tanulmány az orvosi területen siralmasan alulinformáltak a candida gyakoriságáról és mennyiségéről a társadalomban. A kritikusok szerint az orvosok vonakodnak, hogy bármit is a felírt gyógyszerek mellékhatásának tekintsenek és ezzel együtt fenntartásaik vannak a farmokinetikával és a pszichológiával szemben. 

Egy gyógyszerészeti eladó egyszer azt mondta: „Az orvosok nem tudnak mindent a gyógyszerekről, ha mi nem mondjuk el nekik és mi nem mondunk el nekik mindent.”

Ez a rés a tudomány és az orvostudomány közt magukra hagyja a betegeket, hogy kiálljanak magukért, aminek lehetnek előnyei, de ugyanakkor magukra is maradhatnak konkrét válaszok nélkül, mialatt a candida létrehoz és részt vesz több mint 125 kiegyensúlyozatlan állapotban és betegségben a szervezeten belül. 
Akik kapcsolatot keresnek az antibiotikum és a candida közt, azok számára legalább 10 különféle magyarázat található arra, hogy az antibiotikumok hogyan okoznak candidát. 

Antibiotikumok és candida

Az antibiotikumok 5-7 nap alatt eltörlik a baktériumok nagy részét a szervezetben. Ezután a candidának összesen 5-52 órára van szüksége arra, hogy szisztematikusan szétszóródjon a testben. A kemoterápiát leszámítva nincsen más gyógyszer, ami engedné a candidát ilyen gyorsan sokszorozódni és szétszóródni. Bár több cikk is kiemeli, hogy a szteroidok, az immunszupressziós gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták előidézhetik a candidát, az immunszupressziós gyógyszerek önmagukban nem idézik elő a gombás candida fertőzést. Az antibiotikumok az alább említésre kerülő metódus szerint idézik elő a gombás candida fertőzést, időről időre. Ha egyszer megvetette lábát, onnantól állandóvá válik.

1) Az antibiotikumok csökkentik a bakteriális gátlást. A bennünk élő 100 trillió baktérium nélkül, amik kiszoríthatják és megakadályozhatják a terjedését, a candida ellenőrzés nélkül terjed.

Ez az egyik legerősebb kiváltó oka a gombák növekedésének. Az egyik fő baktérium, ami megakadályozhatja a candidát a lactobacillus fajtája. Amint az antibiotikumok eltüntetik ezt a bacilust, a gombás candida növekszik és terjed. 

2) Az antibiotikumok csökkentik a tápanyagok versenyét. A hiányzó 100 trillió baktérium nélkül a tápanyagok versengése megszűnik létezni és emiatt a candidának több, mint elég forrása van a táplálékra, hogy növekedhessen. 

3) Az antibiotikumok módosítják a bélrendszer pH-ját. A candidának lúgos pH-ra van szüksége a növekedéshez. A legtöbb baktérium a bélrendszerben savat bocsát ki, hogy fenntartsa az egészséges pH értéket a savas területen belül. Az antibiotikumok eltűntetik ezeket a savelőállító baktériumokat, ami megváltoztatja a pH értéket és hozzásegíti a candida gombás betegséget a fejlődéshez. A körülbelüli pH semlegesség (pH kb. 6.5) jót tesz a gombafonalak számára, míg az alacsony pH (pH<6.5) megállítja a gombafonalak növekvését. 

4) Az antibiotikumok megsemmisítik azt a baktériumot, ami gombaölő hatóanyaggal rendelkezik, ami segít kordában tartani és szabályozni a gombák növekedését. A lactobacillus megsemmisítése lecsökkenti azon speciális zsírsavak szintjét, amit ők termelnek, és amik megakadályozzák a candida elszaporodását. 

5) Az antibiotikumok szétszakítják a bélrendszer nyálkahártya gátját. A nyálka barrier az, ami visszanyomja a candia gomba terjedését. Az antibiotikum gyengíti a nyálkát ezzel védtelenül hagyva magára az emberi szervezetet a candida terjedésével szemben. 

6) Az antibiotikum közvetlenül is segíti a gombás fertőzés kialakulását. A tetraciklines antibiotikumok közvetlenül összefüggésbe hozhatók a gombás candida növekedésével. 

7) Az antibiotikumok elnyomják az immunrendszer válaszait, ami lehetővé teszi a gombás candida számára, hogy elkerülje az immunrendszert és ellenőrzés nélkül növekedhessen az egész szervezetben. Az immunsejtek elnyomása az egyik leggyakoribb, majdhogynem folyamatos hatása az antibiotikum használatának, főleg a candidával leghatékonyabban ellenálló neutrofil sejtekkel szemben. Az eritromicin és más antibiotikumok elnyomják a neutrofileket és falósejteket, a két leghatékonyabb immunsejtet a candidával szemben. 

8) Az antibiotikumok olyan változást idéznek elő az immunrendszer válaszaiban, amik jól jönnek a candida növekedése számára. A Th1 immunsejt az egyik leghatékonyabb a candida gombával szemben, valamint vírusokkal, parazitákkal és más baktériumokkal szemben is. Az antibiotikumok olyan változást okoznak a Th2 immunválaszban, ami engedi a gombás és más fertőzések terjedését. 

9) Az antibiotikumok megsemmisítik azt a baktériumot, ami szabályozza az immunválaszt. A mikrobioma támogatja és szabályozza az immunválaszt az egész testen belül. 

10) Az antibiotikumok elnyomják az immunrendszer válaszait. A falósejt és a gyulladást okozó válasz elnyomásával a máj nem bocsát ki akut-fázis fehérjéket, amik létfontosságúak a kórokozó organizmusok terjedésének megakadályozásában. Az akut-fázis fehérjék közül három (ferritin, ceruloplazmin és a haptoglobin) vasat és rezet köt, és ezzel elérhetetlenné teszi a candida számára ezeket a létfontos nyomelemeket, így az nem tud szaporodni.  Ezek nélkül a fehérjék nélkül a candida hozzájut az összes vashoz, rézhez, amire szüksége van a növekedéshez és terjedéshez. A candidának legalább három ösvénye van arra, hogy a vashoz hozzájusson. 

11) Azzal, hogy az antibiotikumok megsemmisítenek közel  100 trillió baktériumot összeomlást okoznak a baktérium közösségben (mikrobiomban) és ezen felül  az elhalt baktériumokból tömegesen kioldódnak olyan bakteriális alkatrészek, mint a peptidoglikánok, amik közvetlenül  elősegítik a candida gombák szaporodását. 

Ezeknek fényében az antibiotikum használók számára jobb felkészülni az antibiotikumok lehetséges hatásaira, mivel egy antibiotikum kezelés akár évekig is folytatódhat és a candida gombás fertőzés több betegség okozója vagy résztvevője is lehet. Fontos figyelni arra, hogy az antibiotikum használók megpróbálják csökkenteni a negatív mellékhatásait az antibiotikumnak. 

A probiotikumok használata az antibiotikum használat mellett bizonyítottan segít csökkenteni a rossz mellékhatásokat és a hosszú távú következményeit az antibiotikum használatnak. Ezeket már az antibiotikumok megjelenésekor is használták, ám az idő elteltével a probiotikumok ajánlása háttérbe került. 

Bárki, aki antibiotikumot használt, utána mindent meg kell tennie a bélflóra visszaállítása érdekében.  A Candida Plan-t úgy tervezték, hogy mindezt természetes módon tegye meg, anélkül, hogy a gyógyszerek használatával még kiegyensúlyozatlanabb állapotot idézzen elő. Fordítsa vissza az antibiotikumok és a candida hatásait és éljen egészséges életet.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!