Az aszalt szilva

1. Akrilamid:

Az aszalt szilva nagy mennyiségű akrilamidot tartalmaz, ami neurotoxikus és rákkeltő hatású anyag. Az akrilamid természetes módon nem található meg az élelmiszerekben. Ha viszont az élelmiszert 100 Celsius-fok fölött kezelik vagy főzik meg, ez az anyag alakul ki benne. Habár a szárítási procedúra során nem feltétlenül magasabb a hőmérséklet 100 Celcius-foknál, az aszalt szilva ettől függetlenül elég magas akrilamid tartalommal rendelkezik.

Serkenti a bélmozgásokat és más jótékony hatásai is vannak, de fogyasztásával mellékhatásai is lehetnek bizonyos embereknél.

A szakértők szerint már napi 500 adagnyi akrilamid is elég ahhoz, hogy felfekvési sebeket okozzon, ezért az aszalt szilva fogyasztása eléggé biztonságos. Ettől függetlenül az aszalt szilva rákkeltő hatású, amit állatokon is teszteltek laboratóriumi környezetben.

2. Hasmenés:

Sokan lehetnek fruktóz intoleránsak, mely során fájdalmas alhasi görcsök és hasmenés lép fel. Az aszalt szilva nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, amely beindíthatja az ilyen reakciókat. Még azok is, akik igazából nem fruktóz intoleránsak, tapasztalhatnak hasmenést az aszalt szilva fogyasztása után. Az aszalt szilva természetes hashajtó, és egy hashajtó tulajdonságú vegyületet, szorbitot tartalmaz. A túlzott vagy szabályozatlan aszalt szilva fogyasztás tehát hasmenés kialakulásához vezethet.

3. Magas kalóriatartalom:

100 gramm aszalt szilvában 240 kcal energia található, ezért a gyümölcs magas kalóriatartalmú. A kalória könnyen zsírrá alakul, ezért ha testsúly-tudatos vagy fogyni szeretne, inkább kis adagokban fogyassza az aszalt szilvát nap közben.

4. Bélgázok és puffadás:

Az aszalt szilva komplex szénhidrátokat és cukrokat tartalmaz, amelyek nem teljesen bomlanak le a béltraktusban. Ezért, mikor a cukrok elérik a végbelet, egy baktérium telepedik meg a megemésztetlen szénhidrátokon.

Ez a baktérium felelős a bélgázok és a puffadás kialakulásáért. Az aszalt szilva fogyasztása előtt vegyen be alfa-D-galaktozidázt, így csökkentheti a bélgázok megjelenését, mivel ezáltal a komplex szénhidrátok lebomlanak, mivel a végbélbe érnének.

5. Vércukor:

Az aszalt szilvának magas a természetes cukor koncentrációja, ezért ha az ember túl sokat fogyaszt belőle, rendkívül megnövekedhet a vércukorszint. Az aszalt szilva azonban még mindig kevesebb cukrot tartalmaz, mint a banán, görögdinnye, alma, stb.

Az aszalt szilva sok oldódó rostot is tartalmaz, amely nincs nagy hatással a vércukor szintjére. A gyümölcsnek alacsony a glikémiás indexe, ezért magas glikémiás indexű ételekkel fogyasztva nem vált ki drámai változást a vércukor szintjében.

6. Hashajtó tulajdonságú:

Az aszalt szilvát gyakran használják hashajtóként. Habár azok, akiknek folyamatosan székrekedésük van, nem támaszkodhatnak teljesen az aszalt szilvára. Az aszalt szilva lehet hashajtó hatású, viszont egy idő után jelentkezhetnek az elvonási tünetek, amelyek a következőek lehetnek:

•    Székrekedés
•    Súlynövekedés
•    Folyadék visszatartás

Az aszalt szilvának számos mellékhatása van, viszont mérsékelten fogyasztva ezek a mellékhatások kiküszöbölhetőek. Napi egy-két szem aszalt szilva nem okoz problémát, és egész napra energiával látja el a szervezetet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!