Az ember genetikailag meghatározott élettartamát pontosan ma sem tudjuk, de azt igen, hogy a nagyon régi időkben sem volt ritkaság a nagyon hosszú és egészséges élet.

Csak néhány példa a sok közül. Ábrahám ősatya a Biblia szerint 175 évet élt, Izsák 180 évesen, Jákob 147 évesen halt meg.

Hatalmas eredmény ez, hiszen a középkori Európában a születéskor várható átlagos életkor nem haladta meg a harminc évet.

Kortársai voltak Pepi fáraónak, aki 96 évig uralkodott Egyiptomban és 102 éves korában halt meg.

Indiában sokat hallani két-háromszáz éves jógikról, de bizonyíték csak néhány esetben van, az viszont erősen elgondolkodtató. 

Lokantha Brahmacsari jógi 166 évig élt, Tajlanga Szuomi jógi pedig 280 évet élt (ezek az adatok Sri Jogéndra által vezetett jóga kutató intézetből származnak).

Anélkül, hogy a további részletekbe bocsátkoznánk, vizsgáljuk meg közelebbről, mi a közös ezekben az emberekben.

A jógik, mint jól tudjuk, vegetáriánusok. Szvátmáráma jógi Hatha jóga lámpása c. munkájában az alábbi étrendet ajánlotta: „ne egyen újból felmelegített, fanyar, túl sós, ecetes, romlott vagy túl sok zöldséggel elkészített ételeket... A búza, az árpa, a hatvan napos rizs, a kiváló gabonamagvak, a tej, a ghi (tisztított vaj), a méz, a szárított gyömbér, a patóla, és a többi négy zöldség, babfélék, eső víz a megfelelő ételek".

Mi tagadás, elég szigorú, evezzünk hát hazaibb vizekre.
Nézzük, mit mond erről a kérdésről a Biblia.

A növényi eredetű ételek alapvetőek (sőt, az özönvíz előtt a húsfogyasztása egyértelműen tiltott volt).

Ezt követően már a húsevés tilalma eltöröltetett, de a vér továbbra is tiltott ételnek számít, mind a mai napig (bizony a véres hurka, a hagymás vér tilalma ma is érvényes!). A zsírok fogyasztása is tilos, „az étel kövérje az Úré” (mert neki nem árt, minket pedig megöl! Nesze neked „Fald fel Amerika” szalonnák, töpörtyűk). 

A tejtermékek kifejezetten ajánlatosak, de az ókorban friss tejhez nehéz volt hozzájutni, a megfelelő hűtés hiánya miatt, így a tejtermékek döntő többségét fermentált formában fogyasztották. Joghurt, kefir, túró, sajt, vaj.

Sokszor látjuk, amint a nyers húsokat tejben áztatják hosszú órákig a sütés előtt. Ez a gyakorlat is egyértelműen kerülendő.

A tiszta víz fogyasztását a hinduktól a zsidókig az összes nagy vallás hangsúlyozza. 

Pepi fáraó egyiptomi birodalmában is a táplálkozás alapját a növények, gabonák, gyümölcsök, tejtermékek, a Nílus biztosított halak adták, másféle húst nagyon keveset fogyasztottak.

Indiában a szarvasmarha a hinduk számára ma is szent állat, amelynek a húsa a legalsó kaszt kivételével, tiltott ételnek számít. 

A sertést az ókori keleti népek (zsidók, hettiták, illetve a ma több mint egy milliárd lelket számláló muzulmán világ) szintén tiltólistán tartja.

A bor fogyasztása a keresztény zsidó kultúrkörben szakrális ital, Noé készítette az első bort, Jézus első csodatétele, mint tudjuk, János evangéliuma szerint a Kánai mennyegzőn történt, mikor a vizet borrá változtatta. Ezzel szemben az Iszlám kategorikusan tiltja.

A jógik sem fogyasztanak alkoholt, de a hinduknak nem tilos. Ne feledjük, valószínű, ma Indiában már kevesebb jógi él, mint pl. Európában! A Benares városában tolongó szádhuk (szent emberek) nem jógik, hanem jobb esetben csak vallási fanatikusok, néhányan kóklerek, de többségükben mentálisan nem teljesen ép emberek.

A mézet mind a három nagy világvallás igen értékesnek tartja, nem csak egyszerű cukorpótlónak.

A mértékletességet mindhárom hangsúlyozza. Erre valók a böjtök, muszlimoknál a Ramadán, hinduknál az étel egy negyed része, amit Shivának kell felajánlani.

Na most, ha ezeket a vallási előírásokat betartjuk, szintetizáljuk, akkor legnagyobb „meglepetésünkre” a modern dietetika által javasolt étrendhez jutunk anélkül, hogy akár egyetlen sort is olvastunk volna ezekről a táplálkozási irányelvekről.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!