Valószínűleg ilyen nem létezik, hiszen nem vagyunk egyformák és az egyéni különbségek sokasága nem is teszi lehetővé az ideális étrend megalkotását. Viszont néhány nagyon fontos irányelvet rögzíthetünk.

1, A napi kalória szükségletünk ¾ részét tegyék ki a növényi alapanyagok és csak ¼ részét a húsféleségek.

Nem létezik mindenkire egységesen rászabható egészséges étrend, azonban érdemes néhány fontos irányelvvel tisztában lenni.

2, A zöldségek és a gyümölcsök mellett jó még a burgonya, a rizs, az édesburgonya, míg a kalászos gabonafélékből készített ételeket kerüljük el.

3, A húsfogyasztásunk 2/5 része hal legyen (ötnaponta kétszer együnk halat). A baromfik, a bárány, a nyúl kiváló, a marha és a sertés csak nagyon módjával (max. kéthetente valamelyiket). 

4, Az olajok közül kiváló az olíva olaj, kókuszzsír, kacsazsír, avokadó olaj és a vaj, de nem jó a napraforgó olaj, mert bővelkedik omega-6 zsírsavakban.

5, A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, lime, pomelo) kiválóak, legalább naponta egyet el kell fogyasztanunk belőlük.

6, Az olajos magvak kiválóak (dió, mandula, pekándió, mogyoró, pisztácia, brazildió), de elég, ha egy nap csak egy féle magot eszünk és az se legyen több mint 6-10 szem.

7, A borsó és a zöldbab csak hetente egy alkalommal ajánlott, felváltva.

8, A cukor, az édességek, a sütemények, csokik, pudingok, krémek nem ajánlottak.

9, Napi egy tojás elfogyasztása kifejezetten jótékony lehet.

10, A fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka, cékla, stb.) közül legalább napi 10 dkg ajánlott. 

11, A tejfogyasztás kerülendő, a fermentált tejtermékek, kefir, joghurt, sajtok ételeink „desszertjei” legyenek, soha ne alapjuk.

12, A kávé kerülendő, a tea, és a gyümölcs teák jók, de soha ne édesítsük cukorral, kizárólag sztívivával!

13, Az égett szeszek fogyasztása tilos a legkisebb mennyiségben is. Napi 1dl száraz fehér bor felnőtt, egészséges embernek megengedhető, a vörös bor már nem javasolt minden napra (a mediterrán paradoxon, ha létezik, nem a vörösbor miatt van!). Napi 1-2 dl kukoricasör fogyasztható.

14, A napi folyadékfogyasztásunk érje el a másfél-két litert (tiszta víz, gyümölcsteák).

Ezen elvek mentén mindenkinek saját magának kell a gyakorlatban kialakítania az étrendjét, mert soha nem elveket, még csak nem is kalóriákat eszünk, hanem ételeket. Erről szól a gasztronómia csodálatos világa. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!