A telített zsír fogyasztáshoz kapcsolódó betegségek. Az olívaolaj fontos egyszeresen telített zsír forrás, amely azonban 14% telített zsírt is tartalmaz és a kalória tartalma magas. Ebből, ha csak két evőkanállal használunk fel egy tál ételhez, az már jelentős mértékben növeltük kalória bevitelünket. Ez majdnem háromszor annyi, mint egy porciónyi csirkemell. Az elhízás növelheti egyes betegségek kockázatát, mint az arterioszklerózis, a szívroham, a stroke, a mellrák, a vastagbélrák és így tovább.

 

A transz-zsírok fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségek

A legtöbb  nem extra szűz olívaolaj, amelyet a főzésnél használnak finomított vagy részben hídrogenált magas hőfokon és nagy nyomás alatt. Ez az eljárás megváltoztatja az olíva molekuláris struktúráját. Emellett elégeti az olívabogyóban található egészséges omega-3 zsírsavakat is. Befolyásolja a koleszterin szintet, növelve a „rossz-káros” koleszterin szintjét és csökkentve a „jó” koleszterint. Ez hosszútávon növeli a keringési betegségek kockázatát.

Az olíva olaj számos jó tulajdonsága mellett hátrányokkal is bír, amelyekről érdemes tudni.

II-es típusú cukorbetegség (diabetes)

Az olívaolaj fogyasztása a II-es típusú cukorbetegség kialakulásához is kapcsolható. Magas telített zsírtartalmának köszönhetően megkönnyíti a bakteriális toxinok vagy endotoxinok lipopolysaccharides, LPS) szállítását, ezáltal beléphetnek a véráramba és a limfikus rendszerbe a beleken keresztül.

Alacsony vércukorszint

Ez talán furcsának tűnhet, de az olívaolaj a normálisnál alacsonyabbá teheti a vércukorszintet, ez pedig különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a hipoglikémia, az izzadás, a remegés és a gyengeség. Ritka mellékhatás.

Alacsony vérnyomás

Az olívaolaj összességében véve segíti a szív egészségének megőrzését, azonban túlzott fogyasztása jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezethet. Ez pedig problémákhoz vezet azoknál, akik amúgy is alacsony vérnyomással küszködnek (az alacsony vérnyomású betegnek sok a panasza, de sokáig is él!).

Gyulladás

Az olívaolaj magas zsírtartalmának köszönhetően a szervezetben bizonyos gyulladásos reakciókat felerősíthet. 78%-ban olajsavat tartalmaz, ez nagy szerepet játszik az LPS felszabadításában, a melyek a nagy chylomicron nevű lipoproteinekhez csatlakoznak, és innen jutnak a bélen keresztül a véráramba. Minél több LPS sejt található a vérben annál nagyobb mértékű lesz az immunsejtek által kiváltott gyulladás mértéke.

Epekő

A túlsúlyosaknak nem ajánlott a túlzott olívaolaj fogyasztás, mivel ez blokkolhatja az epehólyagot vagy fájdalmas epekövek kialakulásához vezethet. A máj epét termel, amely az epehólyagban raktározódik. Azonban ha túl sok zsírt fogyasztunk ez a tárolt epe összetétele megváltozik (lithogén epe), amelyek epekövek kialakulásához vezethetnek.

Hasmenés

Az olívaolaj magas zsírtartalma emésztési zavarokhoz vezethet, mint a hasmenés. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a szervezetünk nem képes azt rendesen megemészteni. Ennek eredményeképp enyhe vagy közepes hasmenés alakul ki.  Mivel az olaj természetes hashajtó, időnként még ront is a helyzeten.

Súlygyarapodás

Elterjedt az a nézet, hogy az olívaolaj egészséges helyettesítője az egyéb főzési olajoknak és zsíroknak és segít megőrizni a testsúlyt. Az igazság azonban az, hogy ez is egy zsíros étel, amelynek fogyasztása  elhízáshoz vezethet. Kerülje az olívaolaj túlzott fogyasztását és így elkerülheti az elhízást is.

Allergiás reakció

Az olívaolaj különféle allergiás reakciókat okozhat, mint a kontakt dermatitis, az ekcéma, légzési nehézségek és így tovább. Ezek a tünetek általában az olaj alkalmazása alatt vagy közvetlenül azt követően jelentkezhetnek. Azok, akik allergiára hajlamosak, akár szájon át fogyasztás után is tapasztalhatják a fenti tüneteket.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!