Kétféle koleszterin létezik, az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) és a HDL (magas sűrűségű lipoprotein). Az előbbit nevezzük „rossz” koleszterinnek, mivel összegyűlik a szövetekben és lerakódik az erek falán. Ez a lerakódás érszűkület kialakulásához vezethet, amelyet ha nem kezelnek, számos szív- és érrendszeri probléma kialakulását okozhatja, mint például a szívrohamot vagy az agyvérzést.

Hogyan szabályozza az olívaolaj a koleszterint?

Az olajnak, amelyet mindennap használunk, nagy hatása van az egészségünkre. A legtöbb olaj ugyanis nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, viszont az olívaolaj valójában csökkenti a vérben a koleszterinszintet.

A sejt membránjainak megfelelő működése miatt van a szervezetnek szüksége rá, viszont a magas koleszterinszint károsíthatja a szívet. A koleszterin nem oldódik vízben, hanem a vérben úszva a proteinekhez tapad. Ennek eredményeképp jönnek létre a lipoproteinek.

Az olívaolaj minimális telített és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. Ezáltal képes szabályozni a szervezetben a vér koleszterinszintjét. Másrészről az olívaolajban található a legnagyobb mennyiségben egyszeresen telítetlen zsír – körülbelül 75-80%, amely segíti a „jó” koleszterin felépítését a szervezetben.

A Minnesotai Egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a görög, krétai és más Földközi-tenger körül élő népesség majdnem ugyanannyi zsírt fogyaszt, mint az amerikaiak, mégis jelentősen alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Ez pedig annak köszönhető, hogy az előbb népesség extra szűz olívaolajat fogyaszt.

A Spanyolországban található madridi egyetem tanulmánya alapján az extra szűz olívaolajban gazdag étrend csökkenti a „rossz” koleszterint a szervezetben, valamint növeli a „jó” koleszterintszintet.

A holland Nijmegen Egyetem kutatói pedig felfedezték, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendtől csökken a koleszterinszint. Másrészről, az olyan zsírban gazdag étrend, ami az extra szűz olívaolajon alapul, csökkenti a teljes koleszterinszintet, míg a „jó” koleszterin azonban növekszik tőle.

Az olívaolaj felhasználása:

Most pedig nézzük, hogyan építhető be a mindennapi étrendbe az olívaolaj és hogyan követhető a mediterrán étrend.

1.    Helyettesítse a vajat és a margarint olívaolajjal.
2.    Rágcsáljon inkább mogyorót, magokat és gyümölcsöt, ne pedig feldolgozott rágcsálnivalókat.
3.    Fogyasszon sokféle friss zöldséget.
4.    Fogyasszon teljes kiőrlésű kenyeret, rizst és tésztát.
5.    Minden héten fogyasszon néhány alkalommal vegetáriánus ételt.
6.    Fogyasszon olyan ételeket, amelyek hüvelyeseket tartalmaznak, például babot vagy lencsét.
7.    Fogyasszon a vörös húsok helyett több halat, szárnyast, babot, diófélét és tojást.
8.    Limitálja a vörös hús fogyasztását (34-45 dkg egy hónapban).
9.    Ha szereti a bort, fogyasszon naponta 1-2 pohárral (nők 1, férfiak 2 pohárral).
10.    Ízesítse a desszertet friss gyümölccsel.
11.    Egyen lassan, ne kapkodjon az evéssel.
12.    Kezdjen el valamilyen fizikai aktivitást azért, hogy megfelelő legyen a súlya és a fitnesz szintje.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!