A 17. században az örménygyökér gyökeréből cukrot és tablettát készítettek a köhögés ellen. Manapság azonban az örménygyökér folyékony formában szerezhető be a boltokban.

1. Kezelhető vele a hörghurut:

Az örménygyökérrel elsősorban a hörghurutot és a légzési problémákat lehet kezelni. Ha visszamehetnénk az időben, és meglátogathatnánk az ősi Kínát és Indiát, akkor azt látnánk, hogy az örménygyökeret sokan használják a hörghurut és az asztma gyógyítására. Európába Kínából jutott el az örménygyökér felhasználása. Az ókori Európában az örménygyökér volt az egyik legfontosabb gyógynövény, amellyel a hörghurutot és a köhögést kezelték. Ebben a gyógynövényben olyan hörghurut-elleni anyagok találhatóak, mint a helenalin, inulin és a helenin.

A hörghurut során a hörgőkre negatív hatással van a begyulladt nyálkahártya. Az örménygyökérben található három anyag azonban beborítja a hörgőket, és köptetőszerként hat.

2. Csökkenti a stresszt:

Ha szeretné megszüntetni a stresszt, akkor az örménygyökér kiváló választás lehet. Ez a gyógynövény ugyanis olyan vegyülettel rendelkezik, amely kitűnően enyhíti a stresszt. Ha álmatlanságban szenved, vagy az idegei már pattanásig feszültek, egy kisebb mennyiségű örménygyökér használatával enyhítheti ezeket a problémákat és biztosíthatja, hogy éjszaka nyugodtan aludjon. Készíthet örménygyökér teát vagy a főzetet összekeverheti vízzel, ezáltal csökkentheti a stresszt, álmatlanságot és szorongást is. Ha rendszeresen gyógyszert szed az álmatlanság enyhítésére, akkor az örménygyökér használata előtt konzultáljon az orvosával.

3. Méregteleníti a szervezetet:

Az örménygyökér kiváló vitamin-forrás, de a vitaminokon kívül ásványi anyagok és fontos tápanyagok is találhatóak benne, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A méreganyagok miatt pattanás, köszvény, ízületi gyulladás vagy bőrkiütés is kialakulhat. Az örménygyökér létfontosságú szerepet játszik a vér megtisztításában, ami széklet, vizelet és izzadás útján történik. Mivel ez a gyógynövény vízhajtó hatású is, ezért azonnali népszerűségre tett szert azok körében, akik igazán hisznek a méregtelenítésben. Ha méregtelenítés miatt szeretné használni, akkor válassza az örménygyökér bort és levest.

4. Kozmetikai felhasználása:

Kínában és Európa számos országában az örménygyökérből szappant, testápolót és más, kozmetikai szereket készítenek. Manapság, amikor az adalékanyagok nélküli kozmetikai szerek, valamint bőr- és hajápoló termékek egyre népszerűbbek, kipróbálhatja azokat a termékeket, amelyek elsődlegesen örménygyökeret tartalmaznak. A fentebb említett tulajdonságai miatt az örménygyökér biztonságosan használható a bőrön és a hajon is. Fontos azonban megemlíteni, hogy ilyen termékeket nem könnyen találni a boltok polcain. Online boltokban azonban szinte biztos, hogy elérhetőek ezek a termékek is.

5. Segíti a fogyást és erősíti az immunrendszert:

Ha fogyni szeretne, akkor érdemes rendszeresen fogyasztani az örménygyökeret, mivel az segít megszabadulni a szervezetben felgyűlt felesleges zsíroktól, ezáltal felgyorsítja a fogyás folyamatát. Az örménygyökér ezen kívül az immunrendszert is erősebbé és ellenállóbbá teszi, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!