Az üdítőitalok mind nagyon népszerűek szerte a világon, viszont elég sok mellékhatásuk van.

1. Nincs tápanyagértékük:

Az üdítőitalok nem tartalmaznak tápanyagokat. Nincs bennük protein, vitamin vagy ásványi anyag, mindössze vizet és finomított cukrot tartalmaznak a koffeinen, savakon, színezékeken és tartósítószereken kívül. A túlzott üdítőital fogyasztás cukorbetegség, krónikus gyulladás vagy szívkoszorúér problémák kialakulásához vezethet.

2. Hízás:

Az üdítőitalok rendszeres fogyasztása elhízáshoz vezethet. Mivel ezek az italok sok cukrot tartalmaznak, viszont nincs bennük kalória, így csak gyorsítják a hízás folyamatát.

Az üdítőitaloktól a zsír lerakódik a máj és a gyomor izmain. Ezen kívül az italokban koffein is található. Sokan elfelejtik, hogy csupán napi 330 ml üdítőital minden hónapban 450 gramm súlynövekedésnek felel meg.

3. Cukorbetegség:

Az üdítőitalok elősegítik a hízást, így a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is, amely azért alakul ki, mert a szervezetben az inzulin nem képes lebontani a cukrot.

Az üdítőital édes ízét a kukoricaszirupnak köszönheti, amelynek magas a fruktóz tartalma. A kukoricaszirupban lévő fruktóz gátolja az inzulin-termelő sejteket a pajzsmirigyekben. Amikor üdítőitalt iszik, a véráramba nagyon gyorsan nagy mennyiségű cukor kerül. Ez arra serkenti a pajzsmirigyeket, hogy nagy mennyiségben inzulint állítsanak elő a cukor feldolgozása érdekében.

Az üdítőitalok olyan méreganyagokkal is tele vannak, mint az aszparagin, ami egy mesterséges édesítőszer – 200-szor édesebb, mint a normál cukor. Az aszparagin három vegyület épül fel: aszparaginsabvól, fenilalaninből és metanolból. A metanol lebontja az olyan rákkeltő anyagokat, mint a formaldehid és a hangyasav. Az aszparagin fejfájást és migrént is okozhat.

4. Csontritkulás:

A tanulmányok szerint az üdítőitalok rendszeres fogyasztása növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A nagy mennyiségű üdítőital fogyasztás különösen káros a növekedésben lévő gyermekek számára, mivel az ő csontjaik még nem tartalmaznak elég kalciumot.

Az üdítőitalok alapjába véve savas természetűek. A pH értékük (körülbelül 2,5) megegyezik az ecetével. Viszont a cukortartalom elfedi az italok savasságát, ami aztán elmésztelenedéshez és gyengülő csontok kialakulásához vezet. 

5. Fogszuvasodás:

Az üdítőitalokban lévő sok citromsav felelős a fogzománc károsodásáért. A kutatások szerint az üdítőitalok fogyasztásával megduplázható vagy akár megháromszorozható a fogszuvasodás előfordulása. A fogzománc pusztulásával a fogak meggyengülnek, érzékenyebbek lesznek, és hajlamosabbak lesznek a szuvasodásra.

6. Vesekárosodás:

A kutatások szerint az üdítőitalok fogyasztása nagy mennyiségben növeli a vesekövek kialakulásának esélyét. Mivel ezek az italok eléggé savasak, kivonják a csontokból a kalciumot – ha a vizelet pedig túl sok kalciumot tartalmaz, akkor fokozatosan kialakulnak a vesekövek.

7. Magas vérnyomás:

A kutatók azt állítják, hogy a fruktóz túlzott fogyasztásától magas vérnyomás alakul ki. Az üdítőitalok fogyasztása játszik az egyik legnagyobb szerepet az anyagcsere szindróma kialakulásában, amely olyan súlyos egészségügyi problémák kombinációja, mint a magas vérnyomás, elhízás, magas koleszterin és inzulinrezisztencia.

8. Károsan hat az emésztésre:

A kutatások szerint a túl sok üdítőital fogyasztásával növelhető az olyan halálos betegségek kockázata, mint a májzsugorosodás.
Az üdítőitalok gazdagok foszforsavban, ami felveszi a versenyt a gyomorban lévő sósavval is, és negatívan befolyásolja annak működését.

Ha rossz az emésztése, ne fogyasszon ilyen italokat.

9. Dehidratáció:

Az üdítőitalokban lévő koffein és cukor dehidratáció kialakulásához vezethet. Ezek az italok vízhajtó hatásúak, mivel a vesék megpróbálják kimosni a szervezetből az üdítőitalok által szervezetbe jutott felesleges cukrokat.

10. Felgyorsítja az öregedést:

Az üdítőitalokban lévő foszforsav felgyorsítja az öregedést. Ez a sav jellegzetes ízű és tartósítószerként funkcionál. Az italokban található nagy mennyiségű foszforsav ingerlékenységet, nyugtalanságot, álmatlanságot, magas vérnyomást és szabálytalan szívritmust okoz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!