Angol kutatóknak több mint húsz évi munkával sikerült a kelbimbót a kelkáposztával keresztezniük és egy új növénykét hoztak létre, a kalettes-t.

Mindkét felmenőjétől a legelőnyösebb tulajdonságokat örökölte, és már több millió rajongója van. Köztük olyan hírességek is, mint Gwyneth Paltrow, Miranda Kew.

Churchill miniszterelnöknek csak a felesége mert kelbimbót az ebédhez kínálni, más nem, mert a néhai miniszterelnök ezt kategorikusan megtiltotta az őt ellátó személyzetnek.

A kalória tartalma alacsony, 100g-ban 50 kcal van mindössze. Zsírt, koleszterint nem tartalmaz, sóban szegény (80mg nátrium), fehérje tartalma 4g. A napi A-vitamin szükséglet 4%-át, a C-vitamin 40%-át, K-vitamin 120%-át, B6 vitamin 10%-át, kalcium 8%-át, vas 6%-át tartalmazza 100g növény.

Nyersen, sütve, párolva az íze egyaránt kiváló, a kinézete esztétikus.

A siker alapját az képezte, hogy a káposzta félék (kelbimbó, kelkáposzta) közös családba tartoznak. Ide sorolható még a karfiol, a karalábé, a retek, a zsázsa, a brokkoli is.

A vadkáposzta lehetett a közös ős, amit  már 5 ezer évvel ezelőtt is szívesen fogyasztottak elődeink.

Reméljük hozzánk is hamarosan el jut ez a szuper zöldség, elérhető áron, hogy mi is fogyaszthassunk belőle minél többet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!