A gyömbér gyökerét barna színű réteg fedi, míg húsa jellemzően sárgás, fehéres vagy pirosas – attól függően, hogy milyen gyömbérrel állunk szemben. 

A kutatók az elmúlt időszakban a gyömbér számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatását tárták fel. Az alternatív medicina előszeretettel alkalmazza IBS, étvágytalanság, megfázás, influenza, puffadás, gyomorégés és emésztési problémák esetén. 

A gyömbér a tradicionális keleti medicina fontos részét képezi

A gyömbér szerepe a normál vércukorszint fenntartásában

A University of Sydney kutatóinak tanulmánya szerint a gyömbér, pontosabban a benne található gingerol képes stabilizálni a vér glükóz szintjét az izomsejtek segítségével. Normális esetben a 2-es típusú cukorbetegeknél az izomszövetek glükóz felvevő képessége csökken a GLUT4 (glukóz transporter 4) nevű fehérje hatástalan működése, valamint az inzulin jelátvitel károsodása miatt. A gyömbér kivonat hatására azonban megnőtt az izmokban a glükóz mennyisége az inzulintól függetlenül. A fent említett enzimre hat az inzulin és teszi azt lehetővé, hogy a cukor bejusson az izomsejtekbe. Úgy tűnik, a gingerol inzulin szerű hatással rendelkezik.  

Régóta ismert a gyömbér jótékony hatása szédülés, hányinger és hányás esetén.

Az Obstetrics and Gynecology szaklapban megjelent tanulmány szerint ezek a kedvező hatások terhesség alatt is megfigyelhetők. A kutatás során 675 terhes nő bevonásával vizsgálták a gyömbér hatását és megállapították, hogy mellékhatások nélkül képes csökkenteni a terhesség alatt jelentkező hányingert és hányást. Nagyon fontos, mert a szokványos B vitaminok gyakran hatástalanok! 

Nem régiben került napvilágra a Georgia State University kutatóinak tanulmánya, melyben a gyömbér prosztatára gyakorolt hatását vizsgálták. A tesztek azt mutatták, hogy a gyömbér fontos szerepet játszik a prosztata egészségének fenntartásában. 

Egy másik vizsgálat azt is megállapította (University of Miami), hogy a gyömbér hasonló hatással bír, mint a non-szteroid gyulladáscsökkentők. A vizsgálatban a gyömbér kivonat 40%-kal jobb hatást váltott ki, mint a placebo, miközben a non-szteroidok kellemetlen és veszélyes mellékhatásaival nem kell számolnunk (gyomorvérzés, lábdagadás, magas vérnyomás).    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!