Jó hír azoknak, akik szeretik a cseresznyét, hogy ez a finom, édes gyümölcs nem csak gasztronómiai szempontból különleges, hanem képes felvenni a harcot olyan betegségekkel szemben is, mint pl. a rák, az álmatlanság, a magas vérnyomás vagy éppen a köszvény. A cseresznyében található értékes vegyületek emellett a fájdalmat is képesek csillapítani közel olyan hatékonysággal, mint az aszpirin. 

A gyulladáscsökkentő tulajdonságáról is híres cseresznye, kiváló választás azoknak, akik szeretnék biztosítani szervezetük egészségét természetes módon. A cseresznye vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, erős antioxidáns vegyületeket is tartalmaz. 

A cseresznye minél érettebb és sötétebb színű, annál több antioxidáns vegyületet tartalmaz.

Rák elleni védelem

A cseresznyében található C-vitamin, béta-karotin és bór, valamint az antioxidáns hatású antocianidinek segítik szervezetünket a rákos sejtekkel szembeni küzdelemben. Az antocianidinek különösen hatékony vegyületek a rák ellen, ugyanis képesek meggátolni azokat a kóros mutációkat, melyek révén a ráksejtek életre kelhetnek és kontrollálatlanul elszaporodhatnak. Az antocianidinek legnagyobb mennyiségben az édes cseresznye héjában találhatók. Fontos megjegyeznünk, hogy minél érettebb a cseresznye, annál több értékes antioxidáns vegyületet tartalmaz. 

Jobb alvás

A cseresznye az egyik legkiválóbb természetes melatonin forrás. A melatonin egy fontos hormon szervezetünkben, mely az alvás és ébredés ciklikus váltakozásáért felelős. A European Journal of Nutrition c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a cseresznye lé rendszeres fogyasztásával növelhetjük szervezetünkben a melatonin mennyiségét, amely hozzájárulhat a nyugodtabb és pihentetőbb alváshoz. 

Fájdalomcsillapítás

A Michigan State University kutatói szerint a cseresznyében található antocianidin vegyületek olyan erős fájdalomcsillapító hatással bírnak, mint az aszpirin. Laboratóriumi vizsgálatok szerint már napi 20 szem cseresznye is képes csökkenti a gyulladásokat. 

Vérnyomás szabályozás

A cseresznye vérnyomás szabályozó tulajdonsága elsősorban a benne lévő káliumnak köszönhető. Emellett a friss gyümölcsben található kvercetin megőrzi az erek rugalmasságát. 

Köszvény

Egy tanulmány eredményei szerint azoknál a 22 és 40 év közötti nőknél, akik rendszeresen cseresznyét fogyasztottak, csökkent a vér húgysav szintje, valamint a C-reaktív protein értéke is, mely egy gyulladást jelző faktor. 
Íze legendásan finom. A provance-i szőlősgazdák még ma is úgy hiszik, a szőlők közé cseresznyefákat kell ültetni, mert a cseresznye íze átmegy a borba (főleg a vörös borba) és ettől sokkal finomabb lesz.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!