Paradicsommal a stroke ellen?

Az antioxidáns tulajdonságok haszna a test számára

Mivel jelentős forrása a likopinnak, ezért a paradicsomban gazdag étrend igazoltan csökkenti a stroke kockázatát. A likopin a szervezet számára nagyon hasznos növényi vegyület. Megtalálható piros gyümölcsökben és zöldségekben, ám az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért ezt a vegyületet növényi forrásokból kell beszereznünk. Habár a tudósok nem tudnak pontosan magyarázatoti arra, hogy a szervezet pontosan hogyan hasznosítja az olyan növényi vegyületeket, mint a likopin, úgy hiszik, hogy ezek az antioxidánsok semlegesítik azokat a szabad gyököket, amik megtalálhatóak a testünkben. 

Egy finn tanulmány kapcsolatot talált

Egy nemrég publikált tanulmányban, a Neurology orvosi folyóiratban, kutatók meggyőző kapcsolatot találtak a paradicsomban gazdag étrend és a stroke-os esetek csökkenése között. A kutatásban 1000,45 és 65 közötti finn férfit követtek, körülbelül 12 évig. 

A kutatásban részt vevő férfiak közül az említett periódusban 65 stroke-ot kapott, a kutatókat főleg azok a férfiak érdekelték, akiknek a likopin szintje a legalacsonyabb volt. Ebből a 258 emberből 25 esett a stroke áldozatául. Ezzel összehasonlítva, a 259 férfiból, akiknek magas volt  a likopin szintje,, csak 11  kapott stroke-ot. Azoknál a férfiaknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak likopineket, 59%-al csökkent a stroke veszélye, összehasonlítva azokkal, akik alacsony mennyiségben fogyasztottak. 

A fokozott gyümölcs és zöldség bevitel összefüggésben van a jobb egészséggel

Ezek az eredmények összecsengenek azzal a kutatással szerint napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs fogyasztása elengedhetetlen a jó egészséghez. Bár a hagyományos tanács a friss gyümölcsre és zöldségre vonatkozottt, úgy tűnik a paradicsom kivétel e szabály alól. Úgy tűnik, hogy a hő, ami szükséges a konzerv paradicsom feldolgozásához és megfőzéséhez, abban is szerepet játszik, hogy a szervezet könnyebben hasznosítsa a likopint.

A paradicsom további előnyei

Manapság a tanulmányok főleg a paradicsom antioxidáns tartalmára összpontosítottak. Kutatók azonban felhívták a figyelmet arra az eshetőségre is, hogy a paradicsomban gazdag étrend védelmet nyújthat a szívbetegségeknél, a leégett bőr okozta károkkal szemben valamint a csontritkulással és a rákkal szemben is. További, a paradicsomban gazdag étrend előnyeivel kapcsolatos kutatások érdekes eredményekre juthatnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!