Ha egészségesek szeretnénk lenni és annak is akarjuk érezni magunkat, elengedhetetlen, hogy tisztán és egészségesen tartsuk beleinket is. 

Milyen előnyökkel járhat a természetes béltisztítás?

1, csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mely jelenleg a 3. leggyakoribb ráktípus világszerte
2, az IBS és más krónikus emésztőrendszeri betegségek rizikóját csökkentheti
3, mérsékelheti az aranyér kialakulásának esélyét
4, csökkenti a gázképződést
5, javítja a víz és ásványi anyagok felszívódását
6, növeli a hasi komfortérzetet

Beleink egészségének megőrzése elengedhetetlen feladat szervezetünk normális működésének fenntartásához.

Miután az elfogyasztott étel keresztülhalad a gyomron és a vékonybeleken, a nem hasznosítható részek folyékony formában a vastagbélbe kerülnek. A vastagbél kb. 1,8m hosszú, elsődleges feladata pedig, hogy kivonja a vizet a fel nem szívódott táplálék összetevőkből. 

Miután elfogyasztottuk az ételt és az gyomrunkba jut, a gyomor kitágul és kivált egy reflexet, melynek során a vékonybél perisztaltikus mozgása révén a táplálék végig halad a vékonybeleken és a folyékony halmazállapotban lévő „hulladék” anyagot a vastagbélbe üríti. A vastagbél 3-12 perisztaltikus mozgást végez percenként. 

Víz és tápanyag felszívás

A vastagbél belső falán található apró mirigyek felelősek a víz felszívásáért. Az elfogyasztott folyadékmennyiség kb. 10%-a szívódik fel a vastagbélből, a maradék 90% pedig a vékonybelekből. A vastagbélnek kb. 3-10 óra szükséges ahhoz, hogy a kellő mennyiségű folyadékot és maradék tápanyagot felszívja, s ezt követően válik a széklet szilárddá.

Hasmenés és székrekedés

Ha a táplálék túl gyorsan halad végig az emésztőrendszeren, a vastagbélnek nincs elég ideje felszívni a folyadékot, ezért hasmenés jelentkezhet és naponta több székelés. 

A hasmenés leggyakoribb okai:

-    nem kívánatos mikroorganizmusok (vírusos  és bakteriális enteritisek)
-    valamilyen ételallergia (pl. glutén enteropathia vagy ismertebb nevén coeliákia)
-    stressz 
-    hipertireózis 
-    gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), felszívódási zavarok, enzimdefektusok (pl. laktóz intolerancia) 
-    túlevés

Az első két esetben a szervezet alapvető érdeke, hogy a táplálék minél gyorsabban keresztül haladjon az emésztőrendszeren és minél kevesebb időt töltsön ott. A stressz esetében az idegrendszer hatására gyorsul fel kedvezőtlenül az emésztési folyamat. 

Amikor a táplálék a kívánatosnál lassabban halad át a beleken, túl sok víz szívódik fel belőle, így a széklet igen keménnyé válhat. 

A székrekedés leggyakoribb okai:

-    rendszertelen étkezés
-    a székelés visszatartása
-    a belek egészségtelen működése
-    kevés folyadékbevitel 
-    hipotireózis 
-    rostszegény étrend, mozgásszegény életmód 
-    hashajtókhoz történő krónikus hozzászokás esete
-    stressz

Hogyan őrizzük meg beleink egészségét természetesen?

1, Együnk megfelelő adag ételeket, ne csak rágcsáljunk egész nap.

Vannak, akik egész nap csak csipegetnek, s ezek a mini étkezések nem váltják ki a belek mozgásához szükséges reflexet. Természetesen nem arról van szó, hogy kifejezetten nagy mennyiséget együnk meg egyszerre, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy legalább a főétkezések során normális, egészséges mennyiséget fogyasszunk el. 

2, Ne tartsuk vissza

Ha a széklet túl sok időt tölt a belekben, könnyedén kialakulhat a székrekedés, mely rendkívül kellemetlen lehet.

3, Fogyasszunk sok folyadékot vagy folyadékban gazdag táplálékot

Törekedjünk arra, hogy minél több tiszta, szűrt vizet igyunk napközben, illetve sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, melyek víztartalma magas. 

4, Rostban gazdag ételeket együnk

A rostok nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy a székletünk megfelelő állagú legyen. A rostokban gazdag táplálkozás fontos elemei a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.

5, Figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre

Korábbi tanulmányok szerint a D-vitamin fontos szerepet tölt be a vastagbélrák megelőzésében, rendszeres bevitelével tehát biztosíthatjuk bélrendszerünk egészségét.

6, Megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitel

A vastagbél falán lévő sejtek nyákot termelnek, s ennek a nyáknak a mennyisége alapvetően meghatározza a széklet állagát. Az A-vitamin a belek belső falán lévő sejtek működését támogatja.

7, Egészséges zsírok

Minden sejtünknek szüksége van különböző zsírokra a megfelelő működéshez. Emellett a zsírok fontos szerepet töltenek be a zsíroldékony A-vitamin felszívódásában és raktározásában is. 
Javasolt ételek: avokádó, tojás, olíva olaj, kókuszolaj, olajos magvak, halak.

8, Kerüljük a stresszt

Ahogy korábban is említettem, a stressz rendkívül kedvezőtlen hatással van emésztésünkre, székrekedést és hasmenést egyaránt okozhat.

Szervezetünk egészségének szerves részét képezi az emésztőrendszer egészsége. Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, már nagyon sokat tettünk testünk megfelelő működéséért.     

9, Rendszeres fizikai aktivitás, ami minden életkorban, de főleg az idősebb embereknél nagyon fontos.

10, A dohányzás kerülése: a nyállal lenyelt dohányfüst kb. 4000 féle rákkeltő anyagot tartalmaz, valamint nikotint

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!