A mandulavaj összetört őrölt vagy pirított mandulából készül, amelyből aztán vajat készítenek. Mézzel keverik össze, aztán egy kis sóval ízesítik, ezért a mandulavaj ízében és tápanyagtartalmában hasonló a mogyoróvajhoz. Habár az előbbi nem olyan népszerű, mint az utóbbi, a mandulavajnak megvannak a maga pozitív hatásai az egészségre.

Mit tartalmaz a mandulavaj?

A mandulavaj tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal. Mivel az étrendünk elkerülhetetlenül sok egészségtelen zsírt tartalmaz telített állati zsírokkal, ezért a mandulavaj egészséges zsírjai fontosak a szervezet számára.
Ezen kívül egy evőkanál mandulavaj 4 gramm szénhidrátot, 2 gramm proteint és 1 gramm zsírt tartalmaz. Továbbá 10 kalória található benne, ami, érdekes módon, segít az egészség megőrzésében. A mandulavajnak magas a tápanyagtartalma, valamint jelentékeny mennyiséget tartalmaz a napi vas, kalcium, cink, foszfor és magnézium bevitelből (legalább 4-8 százalékot). Nyomokban pedig E-vitamint tartalmaz.

Mivel a tápanyagai mellett egészséges rostokat tartalmaz (több, mint 3 grammot 2 evőkanalanként), a mandulavaj jó választás lehet, ha ki szeretné egészíteni a napi protein szükségleteit. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz proteint, a vaj nem csak biztosítja a napi bevitelt, de ásványi anyagokkal és vitaminokkal is ellátja a szervezetet. A szakértők szerint a mandulavaj napi rendszerességgel fogyasztható káros hatások nélkül, ezen kívül pedig serkenti a szervezetben zajló folyamatok működését.

1. Fogyás:

A kalóriával telített mandulavaj nem hizlal, sőt, segíti a fogyás, mivel az egészséges rost és magas proteint tartalma teltségérzetet kelt a gyomorban. Azt mondják, a benne lévő kalóriák nem is szívódnak fel teljesen. Ezen kívül azok, akik mandulavajat fogyasztottak, később kevesebb egészségtelen táplálékot ettek a nap folyamán.

2. Szívbarát protein:

Azok, akik növelni szeretnék az izomtömeget, választhatják akár a mandulavajat is, mint egészséges protein-forrást. A mandulavajban lévő telítetlen zsírok csökkentik a koleszterint és távol tartják a szívproblémákat. Egy egészséges felnőttnek a napi kalória bevitel legalább 25 százalékát zsírból kéne beszereznie, a szívbarát zsírok proteinnel pedig a legjobb választásnak bizonyulhatnak ilyen szempontból. 

3. Emésztés és cukorbetegség:

A mandulavajat tovább tart megemészteni, ezért kiegyensúlyozottabb lesz a szervezetben a vércukor szint. A vajjal az inzulinrezisztencia is szabályozható.

4. Idegek és izmok:

A mandulavajban található magnézium nagyon jó hatással van az idegrendszerre és az izom-összehúzódásokra, mivel az ásványi anyag mindkét folyamatban fontos szerepet játszik. Ezen kívül hozzájárul az egészséges anyagcseréhez és a csontszövetek fenntartásához.

5. Több energia:

A mandulavaj energiával lát el mind a szénhidrátokból, mind a vasból, mivel ha a vérben több vörös vértest van, a szervezetbe is több oxigén jut. A napi vas bevitel 8 százalékához mindössze egy kanál mandulavajra van szükség.

6. Antioxidánsok:

Az E-vitamint tartalmazó mandulavaj jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így védi a szöveteket az oxidatív károktól. Az E-vitamin olyan antioxidáns, amely semlegesíti a szabadgyököket, egy kanál mandulavajjal pedig biztosítható a napi E-vitamin bevitel közel 30 százaléka.

Mandulavaj VS mogyoróvaj:

Kétségtelen, hogy mindkét vajféle nagyon egészséges, habár a mandulavaj egészségesebb, mivel többféleképpen hat a szervezetre.
Másrészről mivel a mogyoróvaj boltilag elérhető, tartósító anyagokat tartalmaz. A mandulavaj azonban nem. Akik allergiásak a diófélékre, különösen a mogyoróra, választhatják esetleg a mandulavajat is. Azonban mindenképp meg kell bizonyosodniuk róla, hogy nem allergiás rá, mivel már egy csipet vajtól is allergiás reakciók léphetnek fel.

A mandulavajról:

A diófélékből készült vajak közül a mandulavaj az egyik legtáplálóbb. Az ízfokozás érdekében azonban a gyártók hidrogénezett olajokat vagy cukrot adhatnak a vajhoz. Az olaj elkülöníthető, ha a mandulavajat lefagyasztjuk, mindössze meg kell kevernie a vajat, ha az olajokat vissza szeretné juttatni a mandulavajba. Lehetőség szerint azonban válasszon olyan terméket, amely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat és minimális feldolgozáson ment keresztül, amelyet a címke alapján tudhat meg.

A legjobb azonban a mandulavajat házilag elkészíteni. Sokan egyszerűen csak összekeverik a felaprított mandulát egy kis mézzel. Másrészről a mandulakrém természetes kakaóporral is összekeverhető a finomabb íz érdekében. Ha házilag készíti el, biztos lehet benne, hogy a krém nem tartalmaz hozzáadott anyagokat és tartósítószereket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!