Szerte a világ különböző laboratóriumaiban a zöldteáról újabb és újabb újdonságok derülnek ki.

4. oldal: A zöldtea és az EGCG gátolja az elhízás és a cukorbetegség kialakulását:

Shinichi Kuriyama, MD, PhD, ennek a tanulmánynak a vezető kutatója így nyilatkozik: „Bebizonyítottuk, hogy a zöldtea fogyasztása összefüggésben van a hosszabb élettartammal, a kevesebb szív- és érrendszeri problémával, de nem a rákkal. A tanulmányunk meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a zöldtea fogyasztása csökkenti az embereknél a szív- és érrendszeri megbetegedések számát, de nem a rákét.”

Dr. Kuriyama, aki Sendaiban (Japán) A Tohoku Gyógyszerészeti Egyetem járványügyi, közegészségügyi és igazságügyi orvostan egyik egyetemi docense, rámutatott, hogy az előző tanulmányuk szerint a zöldtea csökkentheti az olyan szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás és az elhízás, amely részben megmagyarázza, hogyan köthető a hosszabb élettartam a zöldtea fogyasztásához. Meglepő módon azonban az ő tanulmánya kimutatta, hogy a zöldtea védelmet nyújt a vékony egyéneknek és azoknak is, akiknek normális a vérnyomásuk.

„Emiatt az olyan más mechanizmusok, amelyek különböznek a hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőktől, fontos szerepet játszhatnak” – mondja Dr. Kuriyama. „Számos biológiai mechanizmus tartozhat a zöldtea jótékony hatásai közé a krónikus betegségek különböző modelljeit illetően, beleértve a radikális méregtelenítést és az antioxidáns tulajdonságokat. A zöldtea polifenoljai talán közvetlenül vannak hatással magára az érszűkületre, függetlenül a hagyományos szív- és érrendszeri problémák kockázati profiljától.”
Mivel a cukorbetegségnek, valamint a szív- és érrendszeri betegségnek néhány kockázati faktorja megegyezik (különösen az elhízás), nem csoda, hogy a zöldtea megvéd mindkét problémával szemben, mivel feljavítja ezeket a tényezőket.

„Az olyan alanyoknál, akik hosszú távon fogyasztják a zöldteát, alacsonyabb a teljes testzsír százalék, kisebb a derék körmérete, és csökkentett a derék-csípő arány” – állítja Dr. Wolfram. „ Az intervenciós tanulmányokban kimutatták, hogy a zöldtea fogyasztásával csökkenthető a testsúly, az alhasi tájékon található zsír, valamint növelhető a zsír oxidációja és az energiafelhasználás. Továbbá a zöldtea fogyasztásával csökkenthető a kettes típusú cukorbetegség kialakulása és javítható a glükóz szabályozás, valamint az inzulin érzékenység.”

A pontos mechanizmusa annak, hogyan szabályozza a túlsúlyt és a magas vércukrot a zöldtea, még nem egészen megértett, és lehetséges, hogy számos különböző hormonális és anyagcserével kapcsolatos mechanizmus tartozik bele. Dr. Wolfram azonban megjegyzi, hogy az EGCG szabályoz olyan géneket, amelyek részt vesznek a zsír oxidációjában és tárolásában, valamint olyan géneket is, amelyek az inzulinjelzésben és a glükóz anyagcseréjében vesznek részt.

Meglepő módon az EGCG még az inzulin kiválasztó hasnyálmirigy szigetsejtek túlélését és működését is javítja laboratóriumi körülmények között, ezért növelheti a sikerét a jövőben végrehajtott hasnyálmirigy szigetsejtek átültetésének. Továbbá az EGCG elnyomja a glükóztermelést a májsejtek segítségével. A zöldtea fogyasztásról kimutatták, hogy javítja a glükóz anyagcserét az egészséges egyéneknél. Egy népesség alapú tanulmányban azoknál a nőknél, akik napi négy csésze vagy annál több teát fogyasztottak, kisebb esélye volt a cukorbetegség kialakulásának, mint azoknál, akik nem fogyasztották a teát.

Dr. Babu csoportja alapos vizsgálatot végzett állatokon a zöldtea és annak katekinjei hatásairól az egyes és kettes cukorbetegséget illetően. A vizsgálat kimutatta, hogy a zöldtea optimalizálja a glükóz felhasználását, ezáltal csökkenti a vér glükóz szintjét.

„A zöldtea fogyasztása jelentősen csökkentette a megnövekedett vércukor szintet a gyógyszerek által cukorbeteggé tett egereknél, és növelte a glükóz toleranciát az egészséges egyéneknél” – állítja Dr. Babu. „A zöldteáról azt is kimutatták, hogy csökkenti a vércukor szintet mind a (kémiai úton kialakult) cukorbeteg egereknél, mind a kettes típusú cukorbetegség genetikus modelljén.”

Mivel csökkenti a májsejtekben a glükóz termelését és azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek fokozzák a glükóz termelést, „az EGCG az inzulint utánozza” – magyarázza Dr. Babu. „A zöldtea ezen kívül csökkenti a koleszterin, a szabad zsírsavak és a trigliceridek felgyülemlését is a cukorbeteg patkányok szívében.”

A cukorbetegség a krónikus, legyengítő tulajdonságait a végtagok, a szem, a vese, a szív és más szervek ereinek megváltozásának köszönheti. A magas vércukorszint jelenlétében ezek a komplikációk akkor alakulnak ki, amikor a cukor anyagcsere közben káros melléktermékek képződnek, amelyeket előrehaladott glikációs végtermékeknek nevezünk (AGE), és amelyek gátolják a kollagének kereszt-alakú összekapcsolódását a kötőszövetben. Az abnormális kollagénrost kereszt-alakú összekapcsolódása hozzájárulhat a fibrózis kialakulásához, amely során a szívizom és más szövetek kifejezetten működésképtelenné válnak, mivel megmerevednek és keménnyé válnak, csak úgy, mint ahogy a rugalmas fém drótok összekapcsolódva egy áthatolhatatlan páncélt képeznek. A zöldtea azonban megszakíthatja egy a folyamatot is.

„A zöldtea kivonat fogyasztásával csökkenthető a kollagén felgyülemlése, a glikáció mértéke, az előrehaladott glikációs végtermékek kialakulása és a kollagén kereszt-alakú összekapcsolódása a kémiai úton cukorbeteggé tett egereknél” – mondja Dr. Babu. „A vizsgálat során rájöttünk, hogy a zöldtea jótékony hatással lehet a cukorbetegség glikációs komplikációinak kezelésére.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!