Szerte a világ különböző laboratóriumaiban a zöldteáról újabb és újabb újdonságok derülnek ki.

3. oldal: Az EGCG és az egészséges szív- és érrendszer

A zöldtea számos módon hat jótékonyan a szív- és érrendszerre. Köszönhetően az erős antioxidáns aktivitásának, a zöldtea és az EGCG megtisztítja a szervezetet a káros szabadgyököktől (vagyis reaktív oxigénfajoktól), amely károsítják a sejteket, így szívproblémák kialakulásához vezethetnek.

A szívproblémák sokféle módon alakulhatnak ki, például:

•    Az érfalak gyulladása és az érfalakban lévő izomsejtek osztódásának következményeként, mivel így érszűkület alakul ki.
•    A vérerek szűkülete miatt, mivel így csökken a vérkeringés a szívizomban és növekszik a vérnyomás.
•    Ha a vérerekben abnormális módon felgyűlnek a vérlemezkék, mivel így nagy a kockázata a halálos szívrohamnak vagy az agyvérzésnek.
•    Ha magas az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szint, különösen, ha ez az anyag oxidálódik is, még további problémák alakulhatnak ki.

Meglepő módon a zöldtea megvéd minden olyan dologtól, amely miatt szívproblémák vagy agyvérzés alakulhat ki. Egy megfelelően ellenőrzött tanulmány során az önkénteseknél rövid idejű javulás mutatkozott a vérkeringésben az EGCG-nek köszönhetően, míg a placebo esetében a javulás nem volt megfigyelhető.

„Állítólag a zöldtea jótékony hatással van azokra a tényezőkre, amelyeket a szív- és érrendszeri diszfunkciókkal hoznak összefüggésbe, beleértve a lipoprotein oxidációt, az érrendszer gyulladását, az érizom-sejtek osztódását, a vérlemezke felgyűlését és az érrendszer reaktivitását” – állítja Dr. Babu, a saját laboratóriumi tanulmányaira utalva.

„A zöldtea legfontosabb polifenolos vegyületei, a katekinek, védik az érrendszert számos mechanizmusnak köszönhetően, mivel antioxidáns, gyulladásgátló, trombózis gátló, antiproliferatív és lipid-csökkentő hatásúak. A zöldtea katekinjei még az erek rugalmasságát is szabályozzák.”

Az epigallokatekin gallát is aktiválja az endothel nitrogén-oxid szintézis a vérerek falának sejtjeiben, amely részben megmagyarázza, miért van jó hatással a szív- és érrendszerre a zöldtea fogyasztása. A nitrogén-oxid megnövekedett termelésének köszönhetően a vérerek falában a simaizmok ellazulnak, így növekszik az erek átmérője és javul a vérkeringés.

Egy másik fontos mechanizmus, hogy az EGCG csökkenti a citokineknek nevezett sejtvegyületek termelését, amely serkenti a gyulladást az érszűkület és a szívproblémák esetében. Az epigallokatekin gallát gátolja a gyulladást és a simaizom sejtek osztódását a vérerek falában, így megakadályozza az érelzáródás kialakulását. 

„A zöldtea és az EGCG csökkenti az érszűkületet és növeli az artériák teljesítőképességét és az endothel funkciókat” – mondja Dr. Wolfram. „A rendszeres zöldtea fogyasztással kisebb a kockázata az olyan szív- és érrendszeri problémák kialakulásának, mint például az agyvérzés vagy a szívroham.”
A további kutatás, egy klinikai vizsgálat során, melyet a japán Nagao Tomonori vezetett, kiértékelték a a katekinekben gazdag zöldtea kivonat hatásait a szív- és érrendszeri betegségekre nézve, mégpedig a kockázati tényezők tekintetében.

„A zöldtea kivonat folyamatos fogyasztásával csökkenthető a testzsír, a koleszterinszint és a vérnyomás, mind a nők, mind a férfiak esetében, mégpedig az életmód megváltoztatása nélkül” – nyilatkozta Dr. Tomonori. „Rájöttünk, hogy a katekinek által megnövekedett béta-oxidáció (zsírégetés) a májban a hasüregi testzsír csökkenésével hozható összefüggésbe, amely köztudottan észrevétlenül okozhat számos krónikus problémát. Ennek a csökkenésével azonban csökkenthető az életmódhoz köthető krónikus betegségek kialakulásának kockázata.”
A fent leírt mechanizmuson kívül Dr. Tomonori megjegyzi, hogy az EGCG gátol egy olyan enzimet is, amely a koleszterintermelés szintjét szabályozza. Szerinte további kutatásra van szükség ahhoz, hogy meghatározható legyen, hogyan hat az EGCG a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre, illetve tanulmányozni kell a zöldtea hatását a japántól eltérő nemzeteken.

„Az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kezelési módja a megfelelő életmód, ami magában foglalja a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres mozgást” – állítja Dr. Tomonori. „A katekinben gazdag zöldtea kivonat rendszeres fogyasztása azonban hozzájárulhat a sikeres kezeléshez.”

A legnagyobb népesség alapú kutatás, amely a zöldtea hatásait vizsgálta az életkorral kapcsolatban, az Ohsaki kutatás. Ebben több mint 40 000 japán felnőttet vizsgáltak 11 évig. Mikor a kutatás 1994-ben elkezdődött, a résztvevők 40-79 évesek voltak, és a kórtörténetükben nem szerepelt agyvérzés, szívkoszorúér megbetegedés vagy rák. A tanulmány szerint minél több zöldteát iszik valaki, annál jobban védve van a különböző okokból bekövetkező halálnak, illetve védve van például a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, különösen az agyvérzéstől, de nem feltétlenül a rák okozta haláltól.

A kutatás során azoknál a férfiaknál, akik öt vagy több csésze zöldteát fogyasztottak naponta 12 százalékkal kevesebben haláloztak elazokhoz képest, akik kevesebb, mint egy csésze teát fogyasztottak naponta – a nőknél ez 23 százalék volt. Még megdöbbentőbb, hogy azoknál a nőknél, akik napi öt vagy több csésze teát fogyasztottak el, 31 százalékkal kevesebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti elhalálozás azokhoz képest, akik egy csészénél kevesebb teát fogyasztottak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!