Szerte a világ különböző laboratóriumaiban a zöldteáról újabb és újabb újdonságok derülnek ki.

2. oldal: Az EGCG véd a rák ellen

A laboratóriumi tanulmányok alapján az EGCG a sejtek szintjén hat, így akadályozza meg a számos ráktípus, beleértve a mell-, hasnyálmirigy-, száj-, végbél- és prosztatarák, kialakulását.

Számos járványügyi tanulmány eredménye szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak zöldteát, kevésbé gyakorta (és kevésbé súlyos) alakul ki rák a test különböző részein, legyen az a méhnyak, prosztata, fej vagy a nyak. A bizonyítékok szerint a zöldtea rendszeres fogyasztásával (naponta több mint három csésze) csökkenthető a tüdőrák kialakulása a dihányosoknál. Ennél is biztatóbb, hogy egy mostani tanulmány megerősítette azt, hogy a zöldteában lévő katekinek gátolják a prosztatarák kialakulását. További klinikai vizsgálatok a különböző típusú rákos megbetegedésekkel kapcslatban még most is folynak.

„A legfőbb bizonyítékot arra, hogy a zöldtea (és a teák általában) jótékony hatással van az emberi szervezetre, általában az „ázsiai paradox”-hoz kapcsolódó tanulmányok szolgáltatják. Ez különösen érvényes az ázsiai magatartásra (például dohányzás), amit hosszú ideje a szívproblémák és a rák kialakulásával kötnek össze Észak-Amerikában, mégis, az ázsiaiaknál ezeknek a betegségeknek a kialakulási aránya sokkal alacsonyabb.” nyilatkozta Sean Eddy, PhD, a Boston-i Gyógyszerészeti Egyetem biokémiával foglalkozó tudományos munkatársa. „A zöldtea fogyasztása (mivel magas az olyan antioxidáns flavonoid szintje, mint az EGCG) lehet a legfőbb oka ennek. A zöldtea számos módon hat, mivel védelmet nyújt, megelőzi a kialakulást és kezeli is a problémát, valamint gátolja a gyulladást és a rákot is.”

A járványügyi és népességen alapulú tanulmányok kimutatták, hogy azok a fiatal ázsiai nők, akik az USA-ba települnek át, drámaian növelik annak a kockázatát, hogy mellrák alakul ki náluk, esetleg abba is halnak bele. Ez a tény arra utalhat, hogy az „ázsiai paradox”-ot inkább a környezet, mint a genetikai tényezők befolyásolják.

„A japán tanulmányok kimutatták, hogy napi 3-6 csésze zöldtea fogyasztása védelmet nyújt azon betegek számára, akiket korai stádiumú mellrákkal kezelnek” – mondja Dr. Eddy. „A zöldtea és/vagy az EGCG gátolja a rákos sejtek fejlődését, legalábbis laboratóriumi körülmények között. Ezen kívül azt is kimutatták róla, hogy gyulladásgátló, trombózis elleni, koleszterincsökkentő, erős vírusölő és antibakteriális anyag, amely megmagyarázná, miért kiváló a szívproblémák kialakulásának megelőzésére.

Molekuláris szinten az EGCG a sejtek jelzéseit irányítja, amelyek gátolják az olyan káros vagy veszélyes aktivitást, amely a rákos sejtek ellenőrizetlen növekedéséhez vezetne.

Dr. Wolfram szerint a zöldtea rákmegelőző hatásai legalább részben az EGCG interakciójának köszönhető, amelyet nemrég a sejtszabályozó mechanizmussal azonosítottak (67-kDa laminin receptorként ismert). Kimutatták, hogy a zöldtea elnyomja a tumorok növekedését, mivel gátolja az angiogenezist, vagyis azoknak az új ereknek a kialakulását, amely ellátják a tumort.

Dr. Eddy csoportjának tanulmányai szerint a zöldtea gátolja a HER2-nek nevezett növekedési receptort is, amely túlzott mennyiségben van jelen körülbelül a mellrákos megbetegedések 30 százalékában. Az EGCG nem csak gátolta a mellráksejtek növekedését az egereknél, de egy tanulmányban azoknak a mellráksejteknek a növekedését is gátolta, amelyeket azoktól a betegektől vettek, akik nem reagáltak a HER2 elleni antitestes kezelésre. Ez a trastuzumabnak nevezett antitest gyakran használatos az immunoterápiában azoknál a betegeknél, akik szervezetében HER2-pozitív tumor található. Nem úgy, mint a trastuzumab, az EGCG be tud jutni az agyba, ezért nagyon hatékony lehet azoknál a betegeknél, akiknél a mellrák átterjedt az agyra is.

Számos közbülső jelen keresztül a HER2 gátlásával végül egy olyan protein termelése indul be, amely drámai módon gátolja a tumornövekedést. Más tanulmányok kimutatták, hogy az EGCG és a zöldtea gátolja az olyan más, jeleket küldő proteinek működését, amelyek a rák osztódásáért és növekedéséért felelnek.

„Ezek a proteinek mind fontosak a rák, szívbetegség, cukorbetegség és/vagy a gyulladás számára” – mondja Dr. Eddy. „Ha gátoljuk az aktivitásukat, akkor jelentősen hátráltatjuk a betegség fejlődését. Míg a gyógyszergyártók csak egy specifikus sejtcsoportot céloznak, addig a zöldtea polifenoljai számos idegpályára vannak hatással, ezért sokkal jobbak is.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!