Szerte a világ különböző laboratóriumaiban a zöldteáról újabb és újabb újdonságok derülnek ki.

1. oldal: Mit kell tudni a zöldteáról

•    A zöldteának számtalan jótékony hatása van, amit a népességen végzett tanulmányok, az állatokon és sejtkultúrákon végzett kísérletek és az emberi alanyokon végzett klinikai tanulmányok is alátámasztanak.
•    A zöldtea gazdag egészséges polifenolokban, különösen az EGCG-nek nevezett katekinben, amely egy erős antioxidáns.
•    A zöldtea segít a rák, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, elhízás, Alzheimer-kór és más neurológiai degeneratív betegség, valamint bakteriális és vírusos fertőzések, és más problémák megelőzésében és kezelésében.
•    A japánoknál a zöldtea fogyasztását a hosszú élettel kapcsolják össze, különösen azoknál az embereknél, akik naponta öt vagy annál több csésze teát fogyasztanak. A nyugati kultúrákban viszonylag kevés zöldteát fogyasztanak.
•    A zöldtea kivonat megfelelő mennyiségű anyagokkal látja el a szervezetet ahhoz, hogy hozzájáruljon az egészség fenntartásához – mégpedig mindenféle életmódváltoztatás nélkül.
•    A zöldteás étrend-kiegészítők esetében nem áll fent a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata sem, amint a forróó tea fogyasztásához kapcsolnak. Ezt a kockázatot a hagyományosan elkészített tea magas hőmérsékletének tulajdonítják, mivel a zöldtea köztudottan nem mérgező.

Számos kutatás alátámasztja azt, hogy a zöldteának sok jótékony hatása van:

A népesség alapú tanulmányok és klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a zöldtea fogyasztása jótékony hatással van az emberi egészségre, különösen azoknál, akik naponta öt vagy annál több csészével fogyasztanak el ebből az italból. Két japán tanulmány is azt támasztotta alá, hogy azoknál, akik naponta több csészényi teát megisznak, nem alakul ki korai szív- és érrendszeri probléma. Így az ilyen emberek hosszabb ideig élhetnek azoknál, akik kevesebb zöldteát fogyasztanak.

A zöldtea számos dologra van jótékony hatással: például meggátolja a rák kialakulását és hozzájárul ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon, amit átfogó kutatások is igazolnak, amelyeket a sejtkultúrák és állatokon végzett kísérletek során végeztek.A laboratóriumi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zöldtea véd az agysejtek pusztulása, a bakteriális és vírusos fertőzések, allergiák, ízületi gyulladás és a csontok csökkentett ásványi anyag sűrűsége, valamint más egészségügyi problémák ellen. 

Emberi önkénteseken végzett klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a zöldtea erősíti az immunrendszert és megakadályozza a megfázás és influenza tüneteinek kialakulását.

A Basel-i (Svájc) Swen Wolfram, PhD, így nyilatkozik: „Mivel a nyilvánosság és a tudományos közösség rendkívül nagy érdeklődést mutatott iránta, a zöldtea egészségre gyakorolt jótékony hatásait alapos vizsgálatnak vetették alá az utóbbi néhány évben. Más hagyományos ital nem is kapott ilyen széleskörű tudományos figyelmet, és a tea pozitív hatásai is rendkívüliek. A hagyományos zöldtea fogyasztásának egészségügyi hatásai akár hozzájárulhatnak a magasabb életkor eléréséhez is.”

Pon Velayutham Anandh Babu, PhD, aki egy doktorátus utáni tudományos munkatárs a Blacksburgban található Virginia Műszaki Főiskola és Állami Egyetemen, azt nyiltkozta: „A legújabb tanulmányok szerint a zöldtea számtalan módon hat jótékonyan a szív- és érrendszerre, a rákra, a cukorbetegségre és az ezzel kapcsolatos komplikációkra, valamint a szájra is. Sok tanulmány számol be a zöldtea vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő és neuroprotektív hatásairól.”

A zöldtea változatos hatásait a különleges összetevőknek köszönheti, amelyek erős antioxidáns képességgel ruházzák fel. A zöldtea különösen gazdag egészséges polifenolokban, amelyeket katekineknek nevezünk, és amelyek tele vannak epigallokatekin gallátnak (EGCG) nevezett anyaggal. Ez az erős antioxidáns hatékonyan csapdába ejti a reagens oxigénfajokat (vagyis szabadgyököket), amelyek általában az öregedésért és a krónikus degeneratív betegségek kialakulásáért felelősek. Egy nemrégiben közreadott japán tanulmány szerint egy adag zöldtea katekin kivonat, amely napi öt csésze zöldtea elfogyasztásának felel meg, javítja az egészséges felnőtteknél a plazma antioxidáns kapacitását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!