Bélflóránk kb. másfél kilógrammnyi bélbaktériumot tartalmaz. A bélbaktériumok a születés után már pár héttel kolonizálják a beleket és egész életünkben velünk maradnak. Létszámuk messze meghaladja az emberi test sejtjeinek a számát, és igényeiket nagyon hatásosan képesek testünk felé jelezni.

Ne feledjük el, bármit is eszünk vagy iszunk, mindenben osztozni kell velük. A egészséges bélflóra nagyon összetett, a különböző baktériumok egymást is erős kontroll alatt tartják. Az egészséges bélflóra testünk egészségének is a záloga.

Biztos sokaknak feltűnt, hogy pl. egy házaspár tagjai szinte ugyan úgy étkeznek, ugyan annyit mozognak, mégis az egyikük elhízott, míg a másik normális testsúlyú. Ennek az egyik oka lehet a bélflóráikban mutatkozó különbség is. A bélflóra baktériumai képesek olyan anyagokat kiválasztani, amik agyunk étvágyközpontjára hatva, olyan ételeket etet meg velünk, amire leginkább nekik van szükségük.

Ha sokféle bélbaktérium féleség él bennünk, akkor sokféle kívánság jut el az agyunkhoz, így kiegyensúlyozottan fogunk étkezni. Ha a bélflóránk szegényes, akkor annak a néhány fajtának az étvágyát kell kielégítenünk, ami bennünk van, így étrendünk is szegényes, egysíkú, de kalóriában gazdag lesz. Ez pedig biztos útja az elhízásnak.

Nem könnyű megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ezek a kis fickók nagyon hatásosan beleszólnak abba, hogy mit és mennyit együnk. Ez persze nem ment fel minket a falánkság "bűne" alól, de kétségtelenül többjátszmás ez a sztori.

Azt már jelenleg is tudjuk, hogy minél színesebben, sokféleképpen táplálkozunk, a bélflóránk annál egészségesebb lesz, és annál többféle baktériumféleség fogja alkotni. Tehát a monoton, nem változatos étrend szegényes bélflórát eredményez már nem túl hosszú idő eltelte után.

Tehát törekedjünk arra, hogy minél változatosabb legyen az étrendünk, mert ezzel szolgáljuk a legjobban a bélflóránk és végső soron a saját egészségünket is.

Komoly csapást mérhet a bélflóránkra az antibiotikumos kezelések többsége is. Ezt néhány doboz kefirrel ellensúlyozni nem lehet, ezért csak akkor kell használni az antibiotikumokat, ha valóban szükségesek és csak annyi ideig szabad szedni azokat, amíg ez feltétlenül ajánlott. Antibiotikus kezelés alatt könnyű és nagyon változatos étrendet kell tartanunk (fermentált zöldségek és tejtermékek, gyümölcsök, csonthéjasok, hal, tojás, szárnyasok,) és kerülni kell a biológiailag értéktelen kalóriákat (magas feldolgozottságú élelmiszerek, édességek, csokik, alkoholos italok, stb).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!