Elhagyta a finomított cukrokat és a szénhidrátot, átállt a zöldségek fogyasztására és organikus húst fogyaszt és tejterméket? Ez csak egy része az egészséges étkezésnek. Az elkészítés módja jelentősen befolyásolja az egészségre gyakorolt hatást. Egy legújabb tanulmány arra világít rá, hogy az Alzheimer kialakulásának esélyeit is lehet ekképp növelni.

A tanulmányban a kutatók magas glikémiás indexű végtermékeket (AGE termékek) vizsgáltak, amik gyulladáskiváltó összetevőket tartalmaztak, tipikusan a magas hőfokon sütött eljárásokkal készültek esetén, mint a grillezés, pörkölés és olajban sütés – minden vizsgált országban magasabb Alzheimer ráta hozható összefüggésbe ezekkel a termékekkel.

Hogyan hatnak ezek az összetevők a memóriára? Megölik a sejteket és olyan receptorokat aktiválnak, amik a béta-amiloid mérgeket szállítják a vérpuffer-bázison keresztül, ahol a neuronok halálát okozzák. Múltbeli tanulmányok már kimutatták az ilyen termékek negatív hatását az inzulin rezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Ijesztő ebbe belegondolni, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagyni a grillezéssel. Az AGE képződmény csökkenthető a húsok savba vagy citrus alapú pácolásával (pl. ecet vagy citromlé + olíva olaj + fűszerek). Közepes hőmérsékleten való grillezés 1-2 percig sokkal jobb, mint a magas hőfokon történő.

További tanácsok az AGE típusú ételek negatív hatásainak elkerülésére:

•    Használjon magas páratartalmú főzési technikát a húsokhoz, mint a lassú főzés vagy az alacsony hőfokon való főzés.
•    Növelje a színes gyümölcsök és zöldségek bevitelét, mint az áfonya, szeder, amik magas antioxidáns tartalmuk csökkentik az AGE szintet.
•    Mozogjon rendszeresen, ez is segíti abban, hogy az AGE ne épüljön be a szervezetbe.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!