Bár a reggeli a legfontosabb étkezés, sokan mégis rendszeresen kihagyják. A kutatások azt mutatják, hogy a fejlett lakosság kevesebb, mint 40%-a reggelizik minden nap. 

Feltölti energiával

Ha erőtlenül kelt fel, a tápláló reggeli hozzájuttatja az egész napra szükséges energiához. A rost, a C- és a D-vitamin fontos tápanyagok a reggeli során. Teljes kiőrlésű pirítós tojással és naranccsal a tápláló reggeli egy kiváló példája.

Sokak napjai zsúfoltak és kevés idejük marad a reggelizésre, azonban nagyon is fontos táplálóan étkezni a nap kezdetekor, amelyből sok előnyünk származhat.

Segíti a koncentrációt

Teli hassal sokkal könnyebb lesz koncentrálnia a munkahelyén vagy az iskolában, ha üres a hasa, problémái lesznek a koncentrációval, ugyanis, amikor az ember éhes, nehéz az ételen kívül bármi másra gondolnia.

Segít megőrizni az alakját

A kutatók kimutatták, hogy a reggelit kihagyók közt nagyobb arányban találunk elhízottakat. Egy kutatás 2200 kamasz étkezési szokásait vizsgálta és hasonló eredményekre jutott. Emellett azt is kimutatták, hogy a reggelizők közt többen sportoltak rendszeresen. Ha kihagyja a reggelit, sokkal valószínűbb, hogy túl sokat eszik majd ebédnél és vacsoránál, emellett arra serkenti a szervezetét, hogy raktározza a kalóriákat.

Serkenti az anyagcserét

Az anyagcsere az alvás során lelassul, a reggeli segíti ezt újra felgyorsítani. A gyorsabb anyagcsere pedig lehetővé teszi, hogy több kalóriát égessen el a nap során. Ez még egy magyarázat arra, hogy a rendszeresen reggelizők miért vékonyabbak gyakran.

Segíti lecsökkenteni az LDL koleszterin szintjét

Az LDL koleszterin oxidált formája a „rossz” fajta koleszterin, amely felhalmozódik az erekben és megnövelheti a szívbetegségek kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres reggeli étkezés lecsökkenti az LDL koleszterin szintjét.

Megelőzi a szívrohamot

Egy új, a Harvard School of Public Health-en végzett kutatás szerint a nem reggelizők körében gyakoribb a szívroham. A kutatásban 27 000 férfi (45 és 82 év közöttiek) vett részt. A kutatás 16 évig tartott, amely alatt 1600 férfi szenvedett el szívrohamot. Azok, akik kihagyták a reggelit, 27%-kal hajlamosabbak voltak a szívrohamra. A reggeli kihagyása növeli a  koleszterin szintet, hajlamosít az elhízásra, a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre is. Az egyik módja, hogy ne legyen szívbeteg, ha minden nap reggelizik.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!