Számtalan kutatás bizonyítja a zöldtea és zöldtea származékok egészségre gyakorolt pozitív hatását. A zöldtea fogyasztás tradíciója az ázsiai országokból indult, innen terjedt át a nyugati világra, ahol egészségügyi hatásai miatt kezdték el reklámozni, majd fogyasztani. 

Pozitív hatásai mellett azonban figyelni kell a tea fluorid tartalmára is. A legkevesebb fluoridot a magasan tengerszint felett termesztett, fiatal levelek felhasználásával készült japán jázmin tea tartalmazza. A legmagasabb fluorid tartalma az idősebb levelekből készült teáknak, fekete teáknak, koffeinmentes teáknak, és olcsó papírdobozos teáknak van. 

Több kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a zöldtea rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet szervezetünk működésére.

Legjobb megoldás tehát, ha jó minőségű, fiatal levelekből készült, csomagolt zöldteát választ, mint például a jázmin tea. Fontos olyan teát választani, amelyet nem fluoridos vízzel locsolnak, ez a nem az Egyesült Államokban termesztett teák legtöbbjére igaz. Különben is, a fiatal levelek sokkal több, az egészségünkre pozitív hatást gyakorló anyagot tartalmaznak, mint idősebb társaik. 

Ha még így sem győződött meg arról, hogy nagy mennyiségű zöldteát szeretne fogyasztani, kaphatóak fluorid- és koffeinmentes kivonatok, amelyeket gyakran használnak rákkutatásokkor azok rákellenes, megelőző hatását bizonyítva.

Kutatási bizonyítékok a zöldtea fogyasztás mellett:    

1, 2009-ben a Phytochemistry (Fitokémia) című újság közzé tett egy kutatást, amelyben a zöldtea antioxidáns tartalmát vizsgálva felfedezték, hogy sikeresen megakadályozza a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél előforduló anyagcsere problémákat. 

2, Szintén 2009-ben egy amerikai táplálkozással foglalkozó újság (American Journal of Clinical Nutrition) idézett egy japán kutatást, miszerint „zöldtea rendszeres fogyasztásával kisebb valószínűséggel következik be az időskori depresszió”

3, Egy másik japán kutatás, amelyet 2008-ban a Journal of Nutrition-ban jelent meg, epidemiológiai tanulmány (nagy mennyiségű statisztikai adat) és állatokon végzett kontroltesztek alapján bizonyította, hogy a nagymértékű zöldtea fogyasztás csökkenti a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.

4, Egy New Yorkban végzett kutatás bizonyította, hogy a zöldtea kivonat csökkenti az immunglobulin E (a szervezetben megtalálható egyik fő allergén antitest) mennyiségét. Ezzel bizonyították a zöldtea anti-allergén és immunrendszert erősítő tulajdonságait. (A cikk az Annals of Clinical and Laboratory Science 2010-es számában olvasható.)

5, A zöldtea antioxidáns tartalmának rákmegelőző tulajdonságait is sikeresen bizonyították. A kutatócsoport a zöldtea végbél-, bőr-, tüdő-, prosztata-, és mellrák megelőző tulajdonságait kutatta biokémiai módszereket felhasználva. 

6, Végül egy Hong Kongban végzett kísérlet mind mesterséges, mind természetes (élőlényeken végzett) kísérletekkel bizonyította a zöldtea erős génvédő tulajdonságát a DNS sérülések ellen. (A kutatásról a 2011-ben megjelent British Journal of Nutrition-ban olvashat.)

Megállapítás

Ennél természetesen sokkal több zöldtea kutatásról olvashat, amennyiben képes átrágni magát temérdek orvosi és biológiai szakkifejezésen. Amire kutatáskor és vásárláskor is mindenképp figyeljen oda, mint ezt feljebb is olvashatta, az a zöldtea fluorid tartalma. Zöldtea kivonatok fogyasztásával még több antioxidánst, rákellenes anyagot, és immunrendszert erősítő anyagot juttathat a szervezetébe, ám amennyiben megrögzött teafogyasztó, cukor nélkül fogyasztva biztos lehet abban, hogy zöldtea fogyasztásával sokat tesz szervezete egészsége érdekében.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!