Bár modern világunkban az emberek többsége túlsúllyal és elhízással küszködik, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik kórosan soványak és képtelenek egy kis plusz súlyt felszedni magukra.

Azt hiszem, nekik ma sem lehet jobb ajánlatunk annál, minthogy fogadják meg minden ínyencek ínyencének, Brillat-Savarin világhírű gasztronómusnak a javaslatát: 

Brillat-Savarin világhírű francia gasztronómus nevéhez sok érdekes kijelentés társult: kijelentette például, hogy „a sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony”, illetve, hogy „egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése”.

Csak enni kell, jól megválogatott ételeket. Már korán reggel reggelizzen, ami tartalmazzon édes tésztákat és egy jó nagy csésze édes, tejes kakaót. Tízóraira két tojásból rántotta vagy tükörtojás ajánlott, egy csésze tejes kávéval leöblítve. Kell utána egy kis testmozgás, hogy ebédhez megjöjjön az étvágy, amire 13 órakor kell sort keríteni. Mindig legyen leves és utána tészta vagy rizs a hús vagy a hal mellé köretnek. Édes sütemény, sajtok és egy korty desszert bor mellett zárja az ebédet. Délután egy pohár sört kell inni, vagy dél-franciaországi borokat kell kóstolgatni, sajtok és cukrozott gyümölcsök mellett. 

A vacsora idejére szintén húsételt javasol és desszertet, szőlőt, majd kevés, kellemes sétát. 

Savarin nagyon helyesen megfigyelte, hogy a kevés testmozgás hízásra hajlamosít, de a túl intenzív testmozgás szintén, mert az gyakran farkasétvággyal jár és ilyenkor az ember többet eszik, mint amennyit mozgott.

De azért azt is megjegyzi, hogy a soványság, ha nem „senyvesztő betegség következménye”, nem nagy baj „mert a sovány emberek semmivel sem gyengébbek a kövéreknél, ellenkezőleg, sokkal fürgébbek, mint azok". Végül így zárja: „Minden, ami, vagy aki eszik, meghízhat, ha az ételei gondosan és a célnak megfelelően vannak megválogatva".

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!