A legtöbben tudják, hogy a kurkuma kiváló étrend-kiegészítő. De azt is rendkívül fontos tudni, hogyan kell megfelelően szedni és milyen formában, mivel csak így lehet teljesen kihasználni a kurkuma egészségügyi jótékony hatásait.

A benne található aktív összetevő, a "kurkumin", ami a kurkumában a "kurkuminoid" részét képezi, felelős a fűszer vibráló sárga színéért és jól ismert antioxidáns hatásáért.

Ahhoz azonban, hogy a kurkuma megfelelően szívódjon fel a bél falán keresztül, nagyobb mennyiségű zsírra van szüksége, vagy olyan gyógynövényre, mint a gyömbér vagy a feketebors - ez különbözteti meg a kurkuma egyszerű étkezési célból való felhasználását a gyógyhatásai miatti fogyasztásától, mely utóbbihoz a fűszer lehető legjobb felszívódása szükséges.

Még a hagyományos indiai kultúrában is a kurkumából úgy készítenek italt, hogy tehéntejjel, kókuszolajjal és gyömbérrel keverik össze, ezáltal a tápanyagok könnyebben jutnak át a bél falán a szervezetbe.

De bárcsak egy ilyen egyszerű dolog is elég lenne! Manapság felgyorsult életet élünk, ami növeli a stresszt, negatívan befolyásolja az emésztést és megnöveli az igényt a gyógynövény-kivonatok iránt, amelyek támogatják szervezetünk mindennapi működését. A gyógynövény hordozóanyaga is fontos szerepet játszik abban, hogy a kurkuma természetes összetevői hatékonyan tudjanak felszívódni az emésztés során.

Az étrend-kiegészítők esetében a "kurkuminoidok" vegyületeit széleskörűen vizsgálták, és mivel jelentős mértékben nőtt az érdeklődés eziránt a fűszer iránt, ezért ezzel egyidejűleg a kereslet is növekedett a kiváló minőségű formulák iránt.

Az emberek rájöttek, hogy a "kurkumin" pozitív tulajdonságainak kihasználásához a fűszernek vízre és zsírra van szüksége. Különösen a feketebors serkenti a kurkuma felszívódását, méghozzá fűszeres, csípős tulajdonságai miatt, illetve a benne található "piperin" nevű vegyületnek köszönhetően - a kurkuma hagyományos használatában ez régóta elterjedt tény, amelyet a klinikai vizsgálatok is egyértelműen alátámasztanak.

Más gyógynövény-kivonatok, például a gyömbér, a tömjénfa, az álombogyó és az egynyári üröm is kiváló kurkumás formulák előállításához, mivel a fűszer hatását fokozzák, illetve növelik a felszívódását is, ezáltal biztosítják a kurkuma pozitív hatásait.

A kurkuma számtalan pozitív hatással rendelkezik, így segít az általános egészség fenntartásában: például normalizálja a vérnyomást, biztosítja, hogy az ízületek egészségesek maradjanak, valamint a jó közérzetet, illetve javítja az emésztést is. Ha az ember figyel rá, hogy ez a fűszer megfelelően szívódjon fel, akkor rendkívül jól kihasználható a jótékony hatása.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!