Az évszakok váltakozása gyakran jár hangulatingadozással és betegségekkel. A kulcs a változatlan egészséghez évszakváltások alatt az étrend, az életstílus és a mindennapi rutin átalakítása. Az ősz az életerő összegyűjtésének, felhalmozásának és elraktározásának az évszaka.

Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a test, a lélek és a szellem egyensúlyát az évszakváltások során, a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tanításai szerint összhangba kell hoznunk a személyes energiamezőnket a természet nagyobb energiáival, amelyekkel energikusan össze vagyunk kötve. A HKO-ban az évszakok változásai a yin és yang energiák közti váltásokat képviselik.

Egy régi kínai mondás azt tanácsolja: ha beteg vagy, ne gyógyírt keress: inkább találd meg a központodat és magadtól meggyógyulsz! (Ha testileg-lelkileg egyensúlyban vagy, akkor a szervezeted öngyógyító tevékenysége az, ami sokkal hatékonyabban meggyógyít, mint a patikaszerek).

Ahogy beköszönt az ősz, a yin energiái váltják fel a yang hatalmas nyári energiakészletét. A yin energia befelé és lefelé hat – szemben az extrovertált yang energiával, amely kifelé és felfelé árad.

Minden egyes évszakváltás speciális alkalmazkodást igényel a szervezetünk, az elménk és a szellemünk részéről annak érdekében, hogy jó egészségben éljünk egész évben.

Tippek arra, hogyan hangolódjunk rá energetikailag az őszre

Kezdjen el naponta jógaszerű légzésgyakorlatokat végezni! Lassan lélegezze be (a hasba) a gyógyító energiákat, majd lassan lélegezze ki az orron át a rossz érzéseket és a negativitást! Akkor jó a légzés, ha teljesen hangtalan és szinte láthatatlan a mellkas mozgása a ki- és a belégzés során. 

Járjon szaunába (méregtelenítésnek) és masszázsokra, és használjon hozzájuk feldolgozatlan szezám olajat, vagy vetiver, szantálfa, pacsuli vagy muskotályzsálya illóolaját!

Akupunktúrával és/vagy jógagyakorlatokkal oldja fel a régi energiákat a testében! Forduljon a teste központja felé meditálás segítségével!

Ételjavaslatok

A kínai orvoslás az ízfajták és a hőmérsékletük alapján sorolja be az ételeket különböző energiaszintekre: édes, keserű, csípős, fanyar, sós és savanyú; valamint hideg, hűvös, langyos és meleg.

A keserű ételek a test alsó, vagy yin részére irányítják az energiát. A fanyar ételek savanyúak és összehúzó hatásúak, a csípős ételek pedig szintén segítenek az őszi egyensúly fenntartásában.

A főtt vagy párolt organikus gyökérzöldségek kiváló őszi és téli elemózsiának számítanak. Az őszi energiák befelé és lefelé (yin) haladnak, a föld felé, csakúgy, mint a gyökérzöldségekben található energiák.

A cékla, a sárgarépa, az édes répa, a paszternák, a karalábé, a burgonya és a gumós zeller szinte mindenhol kapható ősszel. A spagetti tök és a párolt gumós kömény is ízletes választás lehet.

Ősszel igyekezzen felváltani a nyers és hideg ételeket főtt vagy párolt, meleg és tápláló ételekre! A jégkrémek, fagyasztott ételek, hideg gyümölcslevek és saláták helyett forduljon a levesek, raguk és meleg italok felé!

A szezonális gyümölcsök, mint az alma vagy a körte, különösen sült formában fogyasztandók, pl. sült alma fahéjjal.
Adjon az ételeknek egy kis csípősséget póré-, vörös- vagy fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával és köménnyel: ezek a növények stimulálják a tüdőt és segítik az emésztést – nem csupán az anyagcsere gyorsításával, de a felesleges gázok felszámolásával is.

Ősszel fontos, hogy a tüdő nyálkaképződés nélkül maradjon kicsit nedves, és hogy a belek szorulás nélkül mozogjanak. Az étrend és az életstílus kulcsfontosságúak az évszakokon át tartó egészség megőrzéséhez.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!