A köszvény nem más, mint egy speciális ízületi gyulladás, melynek kialakulása a véráramban kóros mennyiségben felgyülemlett húgysav következménye. 

Miért válasszuk a húgysav-diétát?

Tudta, hogy a húgysav-diéta segítségével csökkentheti vére húgysavszintjét? Ennek eredményeképpen mérsékelheti a köszvény kellemetlen tüneteit, mint amilyen pl. az érzékeny, fájó nagylábujj. 

Ha Önnél a laboreredmények magas húgysavszintet mutatnak, ideje, hogy változtasson étrendjén mielőtt a betegség kialakulna és olyan táplálékokat fogyasszon, melyek purin tartalma alacsony.

A húgysav-diéta lényege tehát, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek purin tartalma alacsony. A purin vegyületek lebontása során keletkezik ugyanis a húgysav szervezetünkben. Ha túl sok húgysav termelődik szervezetünkben, s nem vagyunk képesek teljes egészében kiválasztani, ízületeinkben lerakódva gyulladások kialakulásához vezethet.    

A húgysav-diéta során néhány egyszerű szabályt szigorúan be kell tartania, így tünetei fokozatosan megszűnnek majd. 

Néhány ételt és italt teljesen ki kell iktatnia étrendjéből, ezek elsősorban a magas purin tartalmú ételek: ajóka, élesztő, szardínia, vagdalt hús, péksütemények. 

Közepes purin tartalmú ételek: hal, bab, spárga, gomba, kagyló, spenót. Ezeket az ételeket nem kell teljesen kiiktatnunk étrendünkből, de lehetőség szerint csökkentsük bevitelüket.

A szénhidrátok közül ne az egyszerű szénhidrátokat, hanem az összetett szénhidrátokat fogyasszuk: gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek. 

Csökkentsük a fehérjebevitelt! Lehetőség szerint alacsony zsírtartalmú fehérjéket fogyasszunk: sovány, fehér húsok, szója, csírák. A fehérjék a bevitt kalória kb. 15%-át tegyék ki. 

Purin diétába építhető gyümölcsök: lime, alma, banán, narancs, cseresznye. A banán és a cseresznye különösen javasolt köszvény esetén, mivel mindkettő erős, természetes gyulladáscsökkentő. 

A tofu alkalmas a vér húgysavszintjének csökkentésére, fogyasszuk főtt formában. 

Az alkoholt teljes egészében ki kell iktatni a húgysav-diétából, mivel nagyon jelentősen emeli a vér húgysavszintjét. 

A folyadékok közül a legjobb a tiszta víz, de ihatunk gyümölcsteát vagy feketeteát is a diéta során.

További fontos tényezők

Húgysav-diéta során:

-    csökkentsük a só bevitelünket
-    használjunk az ételek ízesítésére paprikát, paradicsomot, citromlevet és ecetet
-    kerüljük a magas feldolgozottságú, tartósítószerekben gazdag ételeket
-    folyamatosan lúgosítsuk szervezetünket

A hirtelen fogyás is átmeneti húgysavszint emelkedéssel jár, többek közt ezért sem ajánlottak a drasztikus fogyókúrák.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!