Majdnem 2000 ember vett részt a vizsgálatban, átlagos életkoruk 55-65 év közt volt. 20 éven át figyelték őket, miután három jól elkülöníthető csoportot alkottak.

Az első csoportba tartoztak az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók. A második csoportba azok kerültek, akik mérsékelt mennyiségben, de rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A harmadik csoport tagjait a kifejezetten nagy ivók alkották. Húsz évnyi megfigyelés után arra a következtetésre jutottak, hogy a nem ivók halálozása 45%-kal, míg a nagy ivók halálozási rátája 51%-kal magasabb volt, mint a mérsékelt alkohol fogyasztóknál tapasztalt mérték.

Tehát a cikk nem az alkohol egészség védő szerepét támasztja alá, amit a szerzők sugallni igyekeztek, hanem az egészséges csoporthatás fogalmának a fontosságát, amit minden ilyen vizsgálat tervezésekor figyelembe kell venni.

A nagy ivók fokozott halálozása nem szorul különösebb magyarázatra, de hogyan lehetséges az, hogy az antialkoholisták majdnem ugyan olyan rossz eredményt produkáltak, mint a nagy ivók?

A választ az egészséges csoporthatásnak nevezett jelenség magyarázhatja. Az egyáltalán nem ivók közt több lehetett az eleve már gyenge egészséggel rendelkező ember, éppen ezért nem ittak egy kortyot sem. Az egészségesek bátran megengedtek maguknak egy kis alkohol fogyasztást. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!