A világon a legkedveltebb csemege a csokoládé. Mondják, két féle ember van a világon, az egyik szereti a csokoládét, a másik nem, de ő biztosan hazudik.

A kakaóbab három fajtáját termesztik ma a világon. A legjobb minőségű kakaófajta a Criolló, de ez a világ össztermelésnek alig 1%-át teszi ki. A Forasteró fajta viszont jóval elterjedtebb, kb. 95%-ban ezt használják fel a csokoládékhoz, de ez sokkal gyengébb minőségű. A kettő hibridje a Trinitarió, ami majdnem olyan jó, mint a Criolló.

Ha drága csokoládét látunk, elsősorban ezt keressük meg a papírján, hogy fel van-e tüntetve a kakaóbab féleség. Ha nincsen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyengébb minőségű Forasteróval van dolgunk, legyen bármily elegáns a csomagolása.

Theobroma  cacao - az istenek eledele. Az elnevezés magától Linné-től származik.
A csokoládé gyártásának a titka az alacsony zsírtartalmú kakaópor előállításán alapul. Ezt meleg sajtolással először a holland van Houten-nek sikerült megvalósítani, ezért fogalom ma is a holland kakaó. A növény természetesen az európai klímán nem él meg, csak üvegházban. Az őshazája Mexikó, ahol az inkák kedvenc italának számított. 

Szóval miután már van Houten-nek a kakaó 55%-os zsírtartalmát  sikerült lecsökkentenie 22%-ra, az így visszamaradt terméket már meg lehetett őrölni, és ez lett a kakaópor. Abban az időben jöttek rá a tejpor gyártás titkára is és egy svájci vegyész, Henri Nestlé a kakaóport tejporral keverve és cukorral történő édesítés révén előállította a világon az első tejcsokoládét (bár ne tette volna).

A kakaó antioxidánsokban kiemelkedően gazdag (polifenolok, katechinek, epi katechinek).

Mikor a csokoládét az antioxidánsokban még gazdagabb szarvasgombával kombinálják, egy igen drága, de valódi szupertáplálékhoz jutunk, amiből minden betegségből lábadozónak, idősnek napi két kockát  kellene elfogyasztania. Aki magnézium hiányban szenved, igyon kakaót, illetve csokoládét. Ne feledjük, a csokoládé 70%-nál magasabb kakaó tartalom mellett kezdődik! A kakaó vasban is nagyon gazdag, ezért vashiányos állapotokban is nélkülözhetetlen. De van benne még mangán, cink, réz és még C vitamin is. 

A kakaóban telítetlen zsírsavak vannak, amik a főzés során káros transzzsírsavakká alakulnak át, ezért is célszerű a fogyasztását ésszerű mértékek közt tartani. A benne levő fenil-etil amin a pörköléskor elbomlik, anandamind, triptofán és szerotonin tartalma nem olyan magas, hogy ezzel magyarázhatnánk a hangulatjavító hatását. Koffein tartalma csak egy tizede a teáénak, ezért gyermekek is bátran fogyaszthatják. De kutyák soha! Mert ők négyszázszor érzékenyebbek a koffeinre, mint az ember, ezért a csokoládé nekik halálos méreg lehet!

Veseköveseknek nem javasolják, mert az oxálsav tartalma relatíve magas (a fele a spenóténak), de ez nem számottevő mennyiség, ezért vesekövesség mellett is nyugodtan fogyaszthatják. A fehér csokoládé nem csokoládé, csak cukrozott kakaóvaj, ezért fogyasztását nem is javasolom (tele van transz zsírsavakkal). A valódi csokoládé allergia igen ritka! Sokkal gyakoribb a tejcukor, vagy a tejfehérje iránti allergia, tüneteit tulajdonítják helytelenül a kakaónak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!