A karácsony akkor szép, ha nincsenek benne epeköves rohamok, bélgörcsök, hányás, hasmenés, vagy két nap alatt 3 kg-os hízás. 

Az emberi szervezet naponta 500-600 kcal glukózt használ fel, ami megfelel kb. 145-140g szénhidrátnak (1g szénhidrát = 4,1 kcal). A máj és az izomzat ennyi szénhidrátot tud elraktározni, ha a raktárak teljesen üresek, de ez csak 16 órás böjtölés után van így. A felesleges szénhidrátokból a szervezetünk jól tárolható zsírokat készít, amik haladéktalanul le is rakódnak a hasi zsírszövetben. Azért oda, mert az a zsírszövet mobilizálható a leggyorsabban a szervezet számára. 

Egy zsemle 30g szénhidrát, egy kifli 25g szénhidrát. Egy kg kenyérből kb. 20 szelet jön ki, ami kb. 20 zsemlének felel meg. Ez kb. 600g szénhidrát, azaz durván 2400 kcal.

Szóval csínján bánjunk a halászlevekkel, töltött káposztákkal, mert ezekhez viszonylag sok kenyeret kell enni (a sültekről nem is beszélve). 

A bejgli szénhidrát tartalma különlegesen magas. Egy szelet bejgli durván 2 zsemlének felel meg. A tortákat most hagyjuk is.

A zsírok, olajok kalória tartalma kétszerese a szénhidrátokénak. 20dkg zsíros hús, kacsa, sertés, fehérje tartalma kb. 20%, szénhidrát tartalma elenyésző, a többi az víz és zsír. Kb. a fele az zsír. 100g zsír 910 kcal, míg a fehérjék kalória tartalma pontosan megegyezik a szénhidrátokéval (4,1 kcal/g).

Tehát egy libacombbal besétál az emberbe kb. 1000 kcal. Körettel együtt ez a mennyiség már 1600 kcal. De ennyi egy ember normális, napi kalória szükséglete! 

Ha edzést is végez rendszeresen, akkor a napi kalória bevitel 2000 kcal, kivéve az extrém vagy versenyszerű sportolást végzőket. 

De akkor még hol maradnak a torták, a bejglik, a halászlevek, a kenyérféleségek, a csokoládék, szaloncukrok és a különböző, erősen cukrozott "üdítő" italok, alkoholok? Hol van a reggeli? A vacsora?

Nem túlzás azt állítani, hogy ilyenkor az emberek a tényleges kalória igényüknek a 3-4 szeresét fogyasztják el nap, mint nap. Ez három nap alatt kb. 12 000 kcal, ami 10 ezer g zsírt jelent. Ez kb. 10kg-os hízás. Persze az emberek többsége gyakorlatban ezt a tempót szerencsére nem bírja az ünnep végéig, de 3-5 kg-os hízás így is lazán összejön.

Nem véletlen, hogy ilyenkor az  orvosi ügyletekben sokkal többen panaszkodnak epegörcsökre, emésztési panaszokra, szívpanaszokra. Sokan szorulnak kórházi kezelésre, pedig ezekben a napokban a leggyengébb az egészségügyi ellátás is! Utána két nap pihenőt követően újabb roham indul emésztő szerveink ellen (szilveszter), és ha mindezt sikeresen túléltük, kezdődhet a fogadalmak időszaka (le fogok fogyni, egészségesen táplálkozom, nem iszom alkoholt, sportolok, stb.).

Szóval mértékletességet ajánlok ilyenkor is. Nem szabadna erről szólniuk az ünnepeknek!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!