A kínai kel az egyik, vagy talán a legnépszerűbb zöldség Kínában, s egyre ismertebb a világ más részein is. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, tápanyagokban viszont nagyon gazdag, egy valóságos zöld szupertáplálék. 

Bár a kínai kel a káposztafélék családjába tartozik, első ránézésre ez nem tűnik egyértelműnek. Formája inkább a zellerre hasonlít. 

Véleményem szerint a kínai kel íze sokkal kevésbé karakteres, mint pl. a káposztáé, főzéskor az állaga azonban határozottan jobb. Íze valahol a káposzta és a jégsaláta között van.

A kínai kel negatív kalóriás étel, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.

A kínai kel jótékony tulajdonságai

1 csésze kínai kel (kb. 170g) 20 kcal-t tartalmaz és kb. 11 g szénhidrátot. Ez annyira alacsony, hogy sokan negatív kalóriás zöldségnek hívják, ami annyit jelent, hogy a szervezet több energiát használ fel emésztése során, mint amennyit belőle nyer.

Ilyen ételféleséget nagyon keveset ismerünk normális körülmények között. Azt tudjuk, hogy hipoxiás (oxigénszegény) környezetben (pl. Himalája expedíciók) sok étel negatív kalóriássá válik, sőt, 8000 méter fölött már mind az. Gyakorlatilag a „halálzónában” nem is lehet táplálkozni, csak folyadékot fogyasztani. 

Fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják, elhízni nem lehet tőle.

Antioxidáns kínai kel

A kínai kel A-vitaminban rendkívül gazdag, antioxidáns karotinoidokat (pl. béta-karotin) tartalmaz. Ha szervezetünk A-vitamin szintje megfelelő, akkor ezek az értékes karotinoidok nem alakulnak át A-vitaminná, tovább keringenek szervezetünkben és közömbösítik a káros szabad gyököket. 

Érdemes a kínai kelt valamilyen jó minőségű zsírral fogyasztani (pl. olíva olaj), így a benne lévő karotinoidok jobban felszívódnak. 

A kínai kel a béta-karotin mellett luteint és zeaxanthint tartalmaz, mely vegyületek elősegítik a szem egészséges működését, védik a sejteket az UV-sugarak káros hatásaitól. A lutein és zeaxanthin rendszeres fogyasztása csökkenti az AMD kialakulásának esélyét (korral járó makula degeneráció). 

Egy másik érdekes vegyület, mely a kínai kelben található, az indole-3-carbinol, melynek kutatók ráksejt pusztító hatást tulajdonítanak. A szulforafán szintén anti-tumor tulajdonságokkal rendelkezik. 

Vitaminok és ásványi anyagok

Egy csésze kínai kel kb. 45mg C-vitamint tartalmaz, de főzés során ennek legnagyobb része megsemmisül (70 C fok felett). Annak érdekében, hogy megőrizzük a kínai kelben lévő értékes tápanyagokat, érdemes a főzés végén hozzáadni az ételhez, így a tápanyagok többsége nem károsodik a magas hőmérséklet hatására. 

A kínai kel kiváló alapanyaga a zöldség turmixoknak, salátáknak. 

A kínai kel B és K-vitamin, valamint folsav tartalma is jelentős. A benne lévő K-vitamin elősegíti az ideális kalcium anyagcserét, csökkenti a gyulladásokat, a csontritkulás, ízületi gyulladás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. 

A B-vitamin elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez, energiatermeléshez, valamint az agy és idegrendszer ideális működéséhez, a stressz csökkentéséhez, a szép és egészséges bőr és haj megtartásához. 

A kínai kelben lévő folsav segíti az új sejtek képződését, védi a DNS-t a károsodásoktól, fontos szerepe van a vörös és fehérvérsejtek termelődésében. 

A sok értékes vitaminon felül számottevő mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot és szelént. 

Remélem, a felsorolt érvek hatására még többen és még gyakrabban választják majd a kínai kelt, ezt a különleges és rendkívül egészséges szupertáplálékot. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!