Sok szó esik arról, hogy az emberi test belsejében lévő hő hogyan alkalmazkodik a hőmérséklet változásához. A természetes alkalmazkodás azt diktálja, hogy a test hűti magát, ha környezete meleg, és felmelegíti magát, ha hideg van. A test hőmérsékletének kiegyenlítésében, ezt a természetes alkalmazkodó képességünket segíthetjük bizonyos ételek illetve italok elfogyasztásával. 

Ételek, amik lehűtik testünket

1, Görögdinnye

Ez a gyümölcs nagy mennyiségű vizet tartalmaz, elengedhetetlen a test hűtésében és segít a hűsítő érzés biztosításában. A víznek nem csak természetes hűsítő hatása van, hanem lelassítja az emésztést, ami az anyagcsere lassulását eredményezi és a hőtermelés csökkenését.(a verejtékezéshez víz kell, az ember pedig "vízhűtéses motor". 37 C fok felett csak a vízhűtés az, ami segít megőrizni normális belső hőmérsékletünket.

Nem véletlen, hogy nyáron ösztönösen tartózkodunk a zsíros, szénhidrátban dús ételektől és vonzódunk a lédús, könnyen emészthető ételekhez és italokhoz.

2, Fűszeres ételek

Mint kiderült, van magyarázata annak, hogy a forró országokban, mint amilyen például India és a Közel-Kelet, miért esznek fűszeres ételeket. A fűszeres ételek, csakúgy, mint a chili paprika, hőt termelnek és izzadást váltanak ki. Az izzadás hűsítő hatású (a párolgás hőelvonással jár) és csökken a test hőmérséklete.

3, Leveles zöldségek

Általában a levelek nagy mennyiségű vizet tartalmaznak. Sőt, úgy becsülik, hogy a leveles zöldségek 80-90%-ban tartalmaznak vizet. Ezen kívül ezek a zöldségek könnyen emészthetők, biztosítva, hogy az emésztőrendszer minimális erőforrást használjon fel és minimális hőt termeljen az emésztés során.

Ételek, amik felmelegítik testünket

1, Fagylalt

A fizikai hőmérsékletével ellentétben a fagylaltnak valójában melegítő hatása van. A magas fehérje, zsír és szénhidrát tartalmának köszönhetően, ami a tej és a cukor kombinációjának köszönhető, a fagylaltban rengeteg kalória van, amely hőt termel a testben. Továbbá közismert, hogy nehéz megemészteni, ezáltal emésztéskor még több hő termelődik a testben.

2, Teljes kiőrlésű gabona

A gabonák, a búzához és rizshez hasonlóan rengeteg komplex szénhidrátot tartalmaznak, amit nehéz megemészteni, mert az emésztőrendszernek még erőteljesebben kell működnie, mint máskor, így még több hőt termel. Mi több, a szénhidráttartalom az anyagcsere folyamat üzemanyagaként szolgál.

3, Gyömbér

A gyömbér nagyon hatásos szerepet játszik a test felmelegítésben, mert csípős ízzel rendelkezik és megvannak a felmelegedést elősegítő tulajdonságai. Kifejezetten jól jöhet azoknak, akik nehezen viselik a hideget a téli időszakban.

A különböző hőmérsékletingadozások miatt a testnek muszáj folyamatosan alkalmazkodnia. Másrészről, a sok meleg vagy hideg kedvezőtlen hatással lehet egészségünkre. Segítheti teste természetes alkalmazkodó képességét bizonyos élelmiszerek fogyasztásával meghatározott időjárási körülmények között. Felmelegítheti vagy lehűtheti testét különböző ételekkel, amelyek egyben a test hőmérsékletét is szabályozzák.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!