A sárgarépa gyökere tele van antioxidánsokkal, A- vitaminnal, ásványi anyagokkal, és béta-karotinnal. 

Sárgarépa fogyasztással az alábbiakban tesz az egészségéért: 

-    magas vitamin, antioxidáns, és rosttartalommal rendelkezik, 100 grammban csak 41 kalória van, elhanyagolható mennyiségű zsír, és nulla koleszterin

Vásárláskor többfajta répával találkozhat, mindenképp az élénk színű, friss, fiatal zöldséget válassza.

-    A- vitamin és béta karotin tartalma is magas, amely segít megelőzni a száj- és a tüdőrákot (de csak akkor, ha nem dohányzik! Dohányosokban éppen ellentétes hatást tapasztaltak. Náluk a béta karotinok megemelik a tüdőrák előfordulásának a gyakoriságát). Flavonoid tartalma miatt a bőr egészségéért is sokat tesz.

-    a répában található falcarinol meggátolja a rák kialakulását, mert elpusztítja a rákosodásra hajlamos sejteket. 

-    a friss zöldségnek a C- vitamin tartalma is magas, a napi beviteli mennyiség 9%-át megtalálhatja 100 grammban. A C- vitamin az íny, fogak, és a kötőszövetek védelméért felelős, valamint a szabadgyökök megkötésével védi a szervezetet a megbetegedésektől.

-    komplex B- vitamin tartalma is magas, amelyek az egészséges anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlenek.

-    a karotint a máj A- vitaminná változtatja, amely kell a jó látáshoz, a nyálkahártyák épségének a biztosításához, a szem védelméhez, a spermiumok termelődéshez, a bőr egészségéhez, és a szervezet megfelelő fejlődéséhez. A legjobb, ha mellette bőségesen fogyasztunk D vitamint is, pl. napozunk vagy tengeri halat eszünk. A rendszeres szoláriumozás nem növeli meg a bőrben a D-vitamin szintézisét, tehát jótékony hatás nélkül barnít.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!