Az olaj, amivel főzünk, jelentős hatással van egészségünkre, ezért fontos, hogy a legjobb olajat válasszuk ételeink elkészítéséhez. 

A különböző olajok eltérő módon reagálnak a magas hőmérsékletre, ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen olajat használjunk főzéshez, sütéshez. 

A főzés, sütés, a magas hőmérséklet megváltoztatja az olajok szerkezetét, éppen ezért pl. a leggyakrabban használt olajok kifejezetten egészségtelenek, hiszen a magas hőmérséklet hatására transz-zsírok keletkeznek bennük, antioxidáns-tartalmuk megszűnik, s elszaporodnak bennük a káros szabad gyökök.

A legstabilabb olajok a telített zsírok, ők biztonsággal alkalmazhatók magas hőmérsékleten is. Ilyen pl. a kókuszolaj vagy kókuszzsír, mely 91,6%-ban tartalmaz telített zsírokat. A kókuszolaj még magas hőmérsékleten sem oxidálódik, ráadásul sütés, főzés során szinte teljesen elveszíti jellegzetes ízét, így azok is bátran használhatják, akik egyébként óckodnak a kókuszolaj ízétől.

A kókuszolajat követi a sorban a pálmaolaj, mely 51,6%-ban tartalmaz telített zsírsavakat. Minőségben messze elmarad a kókuszolajtól, ezért sokkal inkább javasolt a kókuszolaj sütéshez, főzéshez.

A telített zsírsavak után az egyszeresen telítetlen zsírok a második csoport hő stabilitás tekintetében. Ezek az olajok magas hőmérsékleten oxidálódnak, ezért csak közepes vagy alacsony hőmérsékleten ajánlott a használatuk. A legtöbb egyszeresen telítetlen zsírsavat a makadámdió olaj tartalmazza (84%), őt követi az olíva olaj (76%), majd az avokádó olaj (73,8%), a mandulaolaj (65%), a repceolaj (61,6%) és végül a földimogyoró olaj (48%). 

Az egyszeresen telítetlen zsírsav aránytól eltekintve, a repceolaj az egyik legrosszabb olaj, amit főzéshez használhatunk, mivel a repce túlnyomó többsége génmanipulált, maga az olaj nagyon rövid ideig áll el, ráadásul igen nagy arányban keletkezik benne transz zsírsav a hő hatására. 

A 3. kategóriába a többszörösen telítetlen zsírok tartoznak, ők a legérzékenyebbek a hőre, ezért nem javasolt velük főzni. Már kisebb hő hatására is nagy mennyiségű káros szabad gyök keletkezik bennük, szerkezetük rendkívül instabil. Többszörösen telítetlen zsírok: sáfrányolaj (78,4%), kendermagolaj (77,5%), szőlőmag olaj (73,2%), lenmagolaj (69,1%), napraforgó olaj (68,7%), szójaolaj (62%), kukoricaolaj (57,4%), gyapotolaj (54,3%). 

Természetesen a többszörösen telítetlen zsírok csoportjába tartozó olajok egy része nagyon egészséges, mivel sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak (pl. lenmagolaj, kendermagolaj), ezért fogyasszuk bátran őket, csak figyeljünk arra, hogy ne tegyük ki őket magasabb hőmérsékletnek és ne süssünk, főzzünk velük. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!