A tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon, a víz után. Az összes teafajta, így a négy alap típus (fekete, fehér, zöld, és oolong) is ugyanabból a növényből származik, a Camellia sinensis-ből. Bár a tea forrása ugyanaz, különbségek lehetnek a tea leszedése és feldolgozása között.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő matcha teát finomra vagy porrá őrölt zöldtea levelekből készítik. A hagyományos elkészítési módja során egy forró vízzel teli börgébe szitálják a port, amíg habos italt nem kapnak. A matcha tea elfogyasztásával valóban elfogyasztja a tealevelet, nem csak a kiáztatott hatásait élvezi, amely miatt a matcha tea tápanyagtartalom szempontjából felsőbbrendű a zöldteánál. 

A zöldtea elkészítéséhez frissen szedik le a Camellia sinensis leveleit, majd azonnal meggőzölik vagy megpirítják őket, így megállítva az oxidációt és a fermentációt, ezzel frissebb és könnyedebb ízt érve el. A fehér teát hasonló módon, a növény legfiatalabb hajtásaiból hozzák létre. A fekete és az oolong tea leveleit hagyják maguktól kiszáradni, majd ezután törik őket össze. Az oolong tea részben fermentált, a fekete tea pedig teljesen fermentált.

A fekete tea 2-3-szor több koffeint tartalmaz a zöldteánál.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!